Sreda, 29 november 2023
Iskanje
SSG

Povezani? o pomenu skupnosti in medsebojnih odnosov

Na terasi Kulturnega doma so predstavili novo abonmajsko sezono Slovenskega stalnega gledališča, ki se bo pričela 21. oktobra

Trst |
1. jul. 2023 | 12:26
Dark Theme

Vse se bo začelo 21. oktobra, ko bo sezono odprla koprodukcija Slovenskega stalnega gledališča (SSG) z Mestnim gledališčem Ptuj v sodelovanju z Glasbeno matico, ki bo publiko nagovorila z zgodbo o vaški in zborovski skupnosti. Predstava Kakor v nebesih režiserja Sama M. Strelca bo prvo dejanje prihodnje sezone SSG z naslovom Povezani? Connessi?

»Povezani je beseda, ki nas najprej spomni na virtualno obliko komuniciranja, prek družbenih omrežij, ki nam dajejo občutek, da smo konstantno povezani s svetom. Pa je res tako,» se je na včerajšnji tiskovni konferenci na terasi tržaškega Kulturnega doma spraševal umetniški vodja SSG Danijel Malalan in dodal, da se bo v prihajajoči sezoni gledališče spraševalo o pomenu skupnosti in medsebojnih odnosih v ožjem smislu. Poleg šestih produkcij in koprodukcij SSG obsega abonma dva izbirna sklopa gostujočih predstav, potrjena sta tudi abonma za Gorico s šestimi predstavami in družinski abonma za najmlajše.

Novembra bo na sporedu poklon režiserju Giorgiu Pressburgerju, ustanovitelju Mittelfesta. Pod režijo še nikoli uprizorjenega teksta V gradu se je podpisal Alessandro Marinuzzi. Predpremiera bo konec julija v mali dvorani Kulturnega doma. V novo leto bodo v SSG vstopili z Lepo Vido režiserja Marjana Nečaka. Gre za koprodukcijo SSG in Gledališča Koper, ki jo je napisala Staša Prah. V glasbeno-gledališki uprizoritvi se avtorica med drugim sprašuje o pomenu hrepenenja v današnjem svetu, domotožju in uporništvu.

Naslednji bo februarja na vrsti znameniti Camusov Tujec, čigar režijo je tokrat podpisal tržaški gledališki ustvarjalec Franco Però. Pomlad pa bo aprila s seboj prinesla lahkotnejšo komedijo Prebrisane male laži ameriškega dramatika Joeja Di Pietra. Humoristične situacije bo na oder postavila hrvaška režiserka Nanni Delmestre.

Sklop uprizoritev bo maja sklenila gledališko-koreografska predstava O snegu in ljubezni, ki je predpremiero že doživela na festivalu Let’s play. Drama SSG in Zavoda Godot v režiji Tadeja Piška je adaptacija istoimenskega kratkega romana Marka Sosiča. Za koreografije sta poskrbela Mojca Špik in Inan Du Swami, za izvirno glasbo pa Marjan Peternel. V Gorici pa bo 25. marca na sporedu premiera monodrame Luce Quaie Tako blizu, v kateri nastopa igralka Lara Komar.

SSG bo svojim abonentom ponudil tudi dva izbirna sklopa predstav, večernega in popoldanskega, bogat spored pa napovedujejo tudi za najmlajše z družinami.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava