Sobota, 04 maj 2024
Iskanje

Sezono bodo odprli novembra s Puccinijem

Tržaško operno gledališče Verdi je predstavil operno sezono 2023-24

Trst |
1. jul. 2023 | 9:33
Dark Theme

Operna sezona 2023-24 tržaškega opernega gledališča Verdi se bo odprla 2. novembra s Puccinijevo Manon Lescaut, 7. novembra bo na vrsti Mozartova Čarobna piščal, 19. januarja Donizettijeva Ana Bolena, 16. februarja Ariadne auf Naxos Richarda Straussa, 22. marca Verdijev Nabucco, 26. aprila Rossinijeva Pepelka, 14. maja Giselle z baletnim ansamblom SNG Opera in Balet Ljubljana, 14. junija pa dve enodejanki - Grad vojvode Sinjebradca Bele Bartoka in La porta divisoria, enodejanka v petih slikah, ki jo je tržaški dirigent Victor De Sabata, takrat umetniški vodja milanske Scale, leta 1957 naročil tržaškemu režiserju Giorgiu Strehlerju, ki je napisal libreto. Glasbo je do četrte slike spisal Fiorenzo Carpi, peto pa je pred kratkim dokončal Alessandro Solbiati.

Več zanimivosti o tej enodejanki je na predstavitvi sezone, pri kateri sta sodelovala tudi orkester in zbor, povezovala pa sta jo novinarja Andrea Vardanega in Umberto Bosazzi, povedal glasbeni kritik in muzikolog Enrico Girardi. Kot prvi pa je spregovoril deželni odbornik za okolje Fabio Scoccimarro, ki je nadomeščal odbornika za kulturo Maria Anzila. Gledališču je čestital za ponudbo, ki odraža multikulturnost našega mesta. Tržaška podžupanja in odbornica za gledališča Serena Tonel se je zahvalila orkestru in zboru, ostalim zaposlenim ter vodstvu gledališča za kvalitetno delo, ki privablja vedno več turistov. Tudi župan Roberto Dipiazza je čestital ekipi, ki je ekonomsko stanje pripeljala na zeleno vejo, kot je nato potrdil intendant Giuliano Polo.

Polo je tudi izrazil zadovoljstvo nad medijsko pozornostjo, ki je je teater deležen, ter poudaril uspešna sodelovanja z ostalimi mestnimi kulturnimi institucijami, od Rossettija do Koncertnega društva, pa tudi s SNG Opera in balet iz Ljubljane, ki bo po odmevnem uspehu Romea in Julije ponovno v Trstu s klasično Giselle. Koreograf Renato Zanella je dejal, da se ponovnega sodelovanja zelo veseli, kajti topel in navdušen sprejem, ki so ga letos doživeli, je utrdil vezi med Trstom in Ljubljano.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava