Četrtek, 16 maj 2024
Iskanje

Slavil film Dežela nomadov, Laura Pausini brez oskarja

Podelitev je potekala v dvorani Dolby Theatre in na železniški postaji Union Station

ZDA |
26. apr. 2021 | 10:08
Dark Theme

Na letošnji zaradi pandemije covida-19 prav posebni podelitvi oskarjev, ki je potekala v dvorani Dolby Theatre in na železniški postaji Union Station ter ob javljanju z drugih lokacij je slavil film Dežela nomadov Chloe Zhao. Osvojil je kipec za najboljši film, najboljšo režijo in glavno žensko vlogo, ki jo je odigrala Frances McDormand. Chloe Zhao je po Kathryn Bigelow šele druga ženska v zgodovini oskarjev, ki je prejela nagrado za režijo. Gre za zgodbo o ženski, ki se, ko ukinejo njeno mesto, s kombijem poda po državi in opravlja sezonska dela oz. za film o sodobnih nomadih, tudi žrtvah gospodarske krize.

Oskarja za glavno moško vlogo je prejel Anthony Hopkins za film o demenci Oče.

Oskarja za najboljši mednarodni film je dobila danska črna komedija Nažgani Thomasa Vinterberga, Oskar za najboljšo moško stransko vlogo je prejel Daniel Kaluuya za film Juda in črni mesija, v kategoriji za najboljšo žensko stransko vlogo je slavila Youn Yuh Jung, ki je nastopila v južnokorejskem filmu Minari.

Za najboljši scenarij je bila nagrajena Emerald Fennel za film Obetavna mladenka, za prirejen scenarij pa Florian Zeller in Christopher Hampton za film Oče.

Oskarja za najboljšo izvirno glasbo je prejel film Soul oziroma ekipa Trent Reznor, Atticus Ross in Jon Batiste, za najboljšo pesem je bila nagrajena H. E. R. za pesem Fight for you v filmu Juda in črni mesija. Za nagrado se je v tej kategoriji potegovala tudi Laura Pausini za glasbo v filmu Io, sì (Seen). Med povratkom je povedala, da je šlo za izjemno izkušnjo in da je vseeno srečna. Po 28 letih, odkar nastopa, je glasba njena velika strast in življenje, je dodala.

Oskarja za najboljšo kostumografijo je prejela Ann Roth za film Ma Rainey’s Black Bottom. Ekipa filma je dobila tudi oskarja za najboljšo masko in oblikovanje pričesk. V tej kategoriji je bil med kandidati tudi film italijanski film Pinocchio, ki ga je režiral Matteo Garrone.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava