Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Stan & Ollie

Biografski film legendarnega komičnega para

8. maj. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Stan & Ollie

(Stanlio e Ollio)

Velika Britanija, Kanada, ZDA 2018

Režija: Jon S. Baird

Igrajo: John C. Reilly, Steve Coogan,

Shirley Henderson, Nina Arianda, Danny Huston, Rufus Jones

Ocena: ★★★★

Znova skupaj, pa čeprav je Ollie preminil leta 1957 in Stan osem let kasneje. Znova skupaj, ker ju je v film tokrat postavil škotski režiser Jon S. Baird, zato da bi več kot pol stoletja po njuni smrti oživil legendarni komični par in pri tem pravzaprav spregovoril o obdobju, ko sta Stan Laurel in Oliver Hardy zašla v krizo.

Celovečerec, ki je v Italiji prejšnji teden zabeležil izreden uspeh, je tako postavljen v čas, ko je hollywoodska slava že davno za njima, Stan in Oliver pa se z varietejsko predstavo odpravita na turnejo v Veliko Britanijo, da bi tako obudila pretekli sloves. Sprva ameriški par naleti na mlačen odziv gledalcev, sčasoma pa z očarljivimi nastopi znova najde pot do src občinstva in seveda do lastne slave.

To je v resnici njuna poslednja turneja, ki ob melanholičnem pridihu, a tudi smehu in solzah, spregovori o življenjskih vezeh, odnosih in prijateljstvu.

Glavna junaka sta v osrednjih vlogah nadvse prepričljiva. Protagonista John C. Reilly in Steve Coogan sta pri tem poskrbela za izjemno transformacijo, ki niti za trenutek ne dovoli gledalcu, da bi se spomnil, da se na platnu vrti film o legendarnih junakih, da to nista v resnici onadva, da pa gre le za njuno upodobitev.

Režiser začne film z izjemnim uvodom: s šestminutno kader-sekvenco, ki sledi Laurelu in Hardyju na vrhuncu njune slave leta 1937, ko se skozi vrvež različnih scenskih prizorišč v Hollywoodu in pred vrati filmskega studia prebijata na prizorišče svoje najnovejše komedije. Od tam pa se zgodba spusti po vijugi njune slave navzdol, vse do konca kariere. (iga)

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava