Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

The Crucible - nova mojstrovina

Skupina Motorpsycho izdala nov plošček

22. feb. 2019 | 11:30
Dark Theme

Po dveh letih se vračamo na Norveško, in sicer v Trondheim, kjer je doma zasedba Motorpsycho. Fantje se namreč po dvojnem ploščku The Tower iz leta 2017 vračajo z novim, krajšim albumom The Crucible. Glasbena genija Hans Magnus Ryan in Bent Sæther sta tako spet med nami.

Motorpsycho je bend, ki je v zadnjih petindvajsetih letih najbolj vplival na evropsko underground sceno. Mešanica najrazličnejših glasbenih zvrsti, vesoljsko popotovanje, psihedelija, glasbena brezkompromisnost, nepredvidljivi kitarski rifi, mojstrsko igranje številnih instrumentov, histerično, a vendarle tudi umirjeno spreminjanje ritmov, z enim samim izrazom: glasbena popolnost. Vse to in še marsikaj predstavlja danes skupina Motorpsycho! Stalna člana zasedbe Ryan in Sæther sta se v zadnjih letih posvetila tudi drugim stranskim projektom, na primer gledališki predstavi Begyneiser, v kateri sta na kar osemintridesetih ponovitvah skrbela za glasbeno spremljavo.

Ob tem sta (po odhodu Kennetha Kapstada) vneto iskala novega bobnarja in na začetku leta 2017 naznanila prihod Tomasa Järmyra. Z novim elanom se je trio zaprl v glasbeni studio in v samih treh tednih pripravil nov dvojni plošček The Tower. Lani je bend veliko koncertiral in med drugim izdal live ploščo Roadwork Vol. 5 - Field Notes: The Fantastic Expedition of Järmyr, Ryan, Sæther & Lo. Skupina nam v bistvu vsako leto ponuja novo glasbo in tako je tudi letos: 15. februarja je zagledala luč »krajša« plošča, ki pa traja celih štirideset minut! Na njej so le tri skladbe, v katerih se prepleta nešteto glasbenih stilov. Prva, osemminutna Psychotzar, je edina bolj »kompaktna« skladba albuma; dokaj agresivna pesem, ki se v določenem trenutku rahlo umiri, a se nato spet povrne k začetnemu kitarskemu rifu in zaključi s crescendom. Lux Aeterna se začne z večglasnim introm in se nato spremeni v prijetno balado, po skoraj petih minutah pa nov preobrat in dvominutna »neuravnovešena« improvizacija, iz katere nas fantje mojstrsko ponovno popeljejo v mirne vode. Zaključne, kar dvajsetminutne mojstrovine ni preprosto opisati ... najbolje, da ji kar sami prisluhnete. Enkratni!

The Crucible

Motorpsycho

Progresivni rok, psihedelija

Stickman Records, 2019

Ocena: ★★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava