Petek, 19 april 2024
Iskanje

Umetnost je tudi preplet srečanj, doživetij, občutij

Franc Vecchiet razstavlja na Mednarodni grafični šoli v Benetkah

21. nov. 2022 | 10:22
Dark Theme

Na Mednarodni grafični šoli v Benetkah, kjer Franc (Franco) Vecchiet že desetletja deli svoje znanje, visi od sinoči izbor njegovih del. V SG Gallery so namreč odprli njegovo najnovejšo razstavo Proun. Večji izbor grafik različnih formatov in šest platen večjega formata, ki visijo v šolski delavnici, pritrjujejo umetnikovemu prepričanju, da je eksperimentiranje temeljna sestavina vsakega pravega umetniškega ustvarjanja. Čeprav Vecchiet, kot je dejal med sinočnjim odprtjem, sovraži besedo eksperimentalen: tak je bil že Rembrandt, je spomnil tržaški umetnik: vse, kar vidimo, lahko postane umetnost, in zato se v vsaki umetnini skriva ideja demokracije ...

Srečanje s Francem Vecchietom bo v Palači Dandolo prvega decembra (P.D.)
Srečanje s Francem Vecchietom bo v Palači Dandolo prvega decembra (P.D.)

Za beneško razstavo je Vecchiet izbral dela iz različnih obdobij, izvedena v različnih tehnikah, od klasičnih do najbolj sodobnih. Tudi matrice, ki jih je uporabil za razstavljena dela, so iz različnih materialov, včasih tradicionalnih, pogosteje nekonvencionalnih.

Naslov razstave Proun je hommage El Lissitzkyju. Vecchiet je pred beneškim občinstvom vzpostavil vzporednico med ruskim arhitektom in umetnikom ter svojim prvim velikim učiteljem, Tržačanom Avgustom Černigojem. Ob sta pred skoraj sto leti čutila potrebo po obnovi umetnosti, oba sta umetnost pojmovala tudi kot prostor – eksperimentalnega – ustvarjanja: pa čeprav so dela prvega na ogled v New Yorku, drugega pa v Trstu in Ljubljani, je bil jasen Vecchiet.

Tržaški večstranski umetnik, predvsem pa mojster na področju umetniške grafike, že več desetletij poučuje v Benetkah, kjer je srečal zanimive učitelje in večkrat briljantne učence. Veliko se je od njih naučil, umetnost je zanj preplet različnih srečanj, doživetij, občutij. Vsi, ki so spregovorili na sinočnjem odprtju njegove razstave v galeriji grafične šole, pa so izpostavili Vecchietovo veliko radodarnost, saj gre za učitelja, ki svojo umetnost in izkušnje rad deli z drugimi.

Vecchietova razstava bo v galeriji in delavnici Mednarodne grafične šole v Benetkah na ogled do 23. decembra, od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure (P.D.)
Vecchietova razstava bo v galeriji in delavnici Mednarodne grafične šole v Benetkah na ogled do 23. decembra, od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure (P.D.)

Beneško razstavo – postavila jo je kustosinja Mednarodne grafične šole Deirdre Kelly – je šola priredila v sodelovanju s tržaškim društvom Kons in Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo (na odprtju jo je zastopala predsednica Ksenija Dobrila). V imenu SKGZ se je Martin Lissiach zahvalil Vecchietu za ustvarjalnost in angažiranost, pa tudi zato, ker je s svojo ustvarjalnostjo vzpostavil most med Benetkami in Trstom.

Razstava Proun bo v Mednarodni grafični šoli (Cannaregio 1798) na ogled do 23. decembra (od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure). Samo v četrtek, 1. decembra, ob 17. uri pa bo v Palači Dandolo Parisi na Velikem kanalu (San Polo 2879) srečanje z umetnikom, ki bo na ogled postavil svojo instalacijo Proun – omari z izborom umetnin najmanjših dimenzij. »Majhne ideje slonijo – rad bi rekel – na velikih, a prav gotovo na jasnih idejah,« je na beneški razstavi bistvo instalacije povzel Franc Vecchiet.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava