Sobota, 25 september 2021
Iskanje

Umrl je Jean-Paul Belmondo

Bil je ikona novega francoskega vala

Pariz |
6. sep. 2021 | 19:11
Dark Theme

V Parizu je danes v 89. letu starosti umrl znani francoski filmski igralec Jean-Paul Belmondo. Vest o njegovi smrti je sporočil njegov odvetnik.

Belmondo je zaslovel v filmu Jean-Luca Godarda Do zadnjega diha iz leta 1960, v katerem je zaigral mladega gangsterja. Velja za ikono francoskega novega vala, uspešno kariero pa je gradil tudi kasneje.Jean-Paul Belmondo se je rodil 9. aprila 1933 v pariškem predmestju Neuilly-sur-Seine. Kot mladenič se je ukvarjal z boksom in nogometom, z 20. leti pa je že stal na odrskih deskah.

?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">

Zaigral je v 80 filmih, med drugim tudi v De Sicovem La Ciociara s Sophio Loren in v Bologninijevem La viaccia. Potem, ko je preživel blažjo kap leta 2001, je nastopil še v celovečercu Un Homme et son chien (Moški in njegov pes) iz leta 2008. Leta 2011 je prejel zlato palmo za življenjsko delo. Odlikovan je bil tudi s francoskim redom za zasluge in redom legije časti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj menite o morebitni uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19?

4. sep. 2021 | 6:00
Popolnoma soglašam
Delno soglašam
Delno nasprotujem
Popolnoma nasprotujem
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo