Sreda, 24 april 2024
Iskanje
SSG

Utopija države in moč ljudi

Premiera koprodukcije SSG in Gledališča Koper Ptičja farma

Trst |
30. apr. 2022 | 11:38
Dark Theme

Ptičja farma je glasbena komedija, ki je včeraj premierno zaživela na odru tržaškega Kulturnega doma v koprodukciji Slovenskega stalnega gledališča in Gledališča Koper. Odrsko postavitev podpisujeta Jera in Jaka Ivanc: prva tekst, drugi pa režijo.

Pistetajra je razočarana ženska sodobnega urbanega prostora, v urbanem izrazju bi rekli, na robu izgorelosti. Odloči se, da preoblikuje državo po lastni meri, zato prosi ptiče, da ji pri tem pomagajo. Kmalu začenja vladati s trdo pestjo in se prav tako odloči, da bo nadomestila bogove. Kmalu pa se izkaže, da ni kos upravljanju nove države, ki jo pahne nato v klavrn prepad.

Podlago za solidno besedilno osnovo, ki jo oblikujejo številni dialogi, ponuja Aristofan s svojo komedijo Ptiči, nastala je pred skoraj poltretjim tisočletjem. Jera Ivanc se je odločila prilagoditi igro, ki računa na zelo sličen dramski trikotnik in podobno osnovno fabulo. Ljubljanska avtorica je po izobrazbi klasična filologinja in ji je bila igra z antičnim tekstom posebno blizu. Razliko s starogrškim mojstrom komedije pa predstavljata dva elementa: številne navezave na sodobni čas ter feministična tematika oz. družbeno razmerje spolov.

Sinhrono dogajanje z današnjim časom prihaja na dan preko komičnosti, npr. z namigovanjem na koronakrizo in navajanjem Wuhana kot tudi z ostro družbeno kritiko, ki izrisuje čisto posebne dramske like. Jera Ivanc s svojim tekstom secira krizo neoliberalnega družbenega konteksta, pri čemer se sprašuje o smiselnosti grajenja nove države, kar dodatno okrepi podnaslov dramskega besedila – Utopija po Aristofanu. Najočitnejši pristop do utopičnosti glavnega lika je dogajanje v sanjski dimenziji, saj zaspi Pistetajra v baru in odsanja celotnen vzpon k oblasti, dokler se ob zaključku ne zbudi iz prave more.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava