Sreda, 01 maj 2024
Iskanje

V New Yorku maja na ogled fotografije Paula McCartneyja

Razstava, ki je bila že na ogled v Londonu, dokumentira prvo turnejo Beatlov po ZDA in njihov vzpon

25. jan. 2024 | 17:50
Dark Theme

V newyorškem Muzeju Brooklyn za maj napovedujejo razstavo Fotografije Paula McCartneyja iz let 1963-64: Oči nevihte. Združila bo 250 fotografij iz začetnega obdobja skupine The Beatles, ki jih je posnel nekdanji član skupine Paul McCartney. Razstava, ki je bila že na ogled v Londonu, dokumentira prvo turnejo Beatlov po ZDA in njihov vzpon.

Ko je skupina The Beatles osvajala srca milijonov ljudi, je ustanovni član McCartney vse to posnel s svojim fotoaparatom Pentax. Razstava, ki je potovala iz Združenega kraljestva v New York, tako kot pred šestimi desetletji četverica, gledalca popelje v norijo beatlemanije v letih 1963-64, ko je prva ameriška turneja skupino izstrelila med zvezde.

Več kot 250 McCartneyjevih fotografij ponuja njegov pogled na ta vrtinec pozornosti in oboževanja. Številne fotografije so polne naelektrenosti New Yorka 60. let prejšnjega stoletja, piše na spletni strani muzeja.

Fotografije, ki bodo predstavljene skupaj z videoposnetki in arhivskim gradivom, pa ne pričajo le o McCartneyjevi umetniške vsestranskosti, temveč obenem predstavljajo tako njegov osebni kot tudi zgodovinski zapis. Iz njih je med drugim razvidna intenzivnost urnika na turnejah, kjer so člani skupine z navdušenimi oboževalci in paparaci za petami drveli s koncertov do hotelov in potem ponovno na pot.

Fotografije delujejo tudi kot nekakšen družinski album, saj prikazujejo McCartneyja in člane skupine Johna Lennona, Georgea Harrisona in Ringa Starra v času, ko so se njihova življenja nepreklicno spremenila.

Razstava, ki so jo v sodelovanju z McCartneyjem pripravili v londonski Nacionalni portretni galeriji, bo v Muzeju Brooklyn na ogled od 3. maja do 18. avgusta.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava