Sreda, 24 april 2024
Iskanje

V rimskem muzeju MAXXI junaki nekdanje Jugoslavije

Odprtje razstave, ki je razburila slovensko javnost

Rim |
4. maj. 2021 | 19:00
Dark Theme

V Državnem muzeju umetnosti 21. stoletja (MAXXI) bodo v sredo, 5. maja (jutri), odprli razstavo Più grande di me – Voci eroiche dalla ex Jugoslavia (Večje od mene – Junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije). Do 12. septembra bodo tu na ogled dela 54 umetnikov, ki jih je izbrala kuratorka Zdenka Badovinac, do nedavnega direktorica Moderne galerije v Ljubljani. O razstavi se je – zlasti v Sloveniji – veliko govorilo pred meseci, ko je tednik Mladina objavil depešo, v kateri se je slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj distanciral od razstave in se izrekel proti njenemu promoviranju.

V Državnem muzeju umetnosti 21. stoletja (MAXXI) v Rimu bo od srede, 5. maja, na ogled razstava <i>Più grande di me – Voci eroiche dalla ex Jugoslavia</i> (Večje od mene – Junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije)(ANSA)
V Državnem muzeju umetnosti 21. stoletja (MAXXI) v Rimu bo od srede, 5. maja, na ogled razstava Più grande di me – Voci eroiche dalla ex Jugoslavia (Večje od mene – Junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije)(ANSA)

Kuratorka in njena sodelavka Giulia Ferracci sta dela umetnikov z območja nekdanje Jugoslavije (med njimi je veliko Slovencev in tudi novogoriška filmarka Anja Medved) zbrali na podlagi njihovega odnosa do nekdanjih in sedanjih herojev, demokracije, osebnih svoboščin, narave. In to v času, ki gre od konca druge svetovne vojne do krvavih spopadov v 90. letih in procesa demokratizacije. Tako so na primer na ogled portreti bosansko-hercegovskih narodnih herojev NOB, ki jih je zbral kolektiv IRWIN, a tudi »Angeli z umazanimi obrazi« – portreti rudarjev v srbski Kolubari, ki so s stavko leta 2000 dokončno ošibili režim Slobodana Miloševića.

Več v jutrišnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava