Ponedeljek, 25 maj 2020
Iskanje

V Spacalov spomin

V tržaški galeriji Cartesius lep izbor grafik Lojzeta Spacala

Trst |
3. jul. 2019 | 10:39
Dark Theme

Lojze Spacal je bil prijatelj galerije Cartesius, ki v Trstu domuje že skoraj 50 let. Leta 1971 so galerijske prostore, ki so se takrat nahajali v Ulici Giulia, odprli ravno z razstavo njegovih del, tisti prvi postavitvi pa je sledilo vsaj 12 Spacalovih razstav. Najnovejša je tačas na ogled v razstavnih prostorih v Ulici Carducci, kamor se je galerija preselila leta 2000. Galerist Valentino Ponte je iz bogate zbirke zbral približno 25 del tržaškega slikarja in grafika (1907-2000), med katerimi je tudi nekaj takih, ki so bila doslej redkeje razstavljena. V večini primerov gre za lesoreze, obsegajo pa širok časovni razmah v skoraj 70-letni Spacalovi produkciji; razstavljena dela so nastala med letom 1947 in 80. leti prejšnjega stoletja.

Spominska razstava Ricordando Lojze Spacal, ki bo v galeriji Cartesius na ogled do 19. julija, ponuja vpogled v najbolj priljubljene Spacalove motive: Savudrija, ankaranske soline, čolni na istrski obali, kraške hiše. Posebna pozornost je namenjena črno-belim grafikam, katerim so v galeriji pred nekaj leti posvetili posebno razstavo. Industrijske periferije se prepletajo z »ljudskimi naselji« in vrtiljaki, viseči čolni s pročelji kraških hiš in istrskimi baladurji. Na ogled je postavljeno tudi Pogorišče, s katerim je Lojze Spacal leta 1958 osvojil veliko mednarodno nagrado na beneškem grafičnem bienalu; lesoreza obstaja več verzij, nas opozori Valentino Ponte, Spacal je namreč rad spreminjal barve oken na pročelju.

Hommage Lojzetu Spacalu si je mogoče v galeriji Cartesius v Ulici Carducci 10 ogledati od torka do sobote med 10.30 in 12.30 ter 16.30 in 19.30. Razstavljena dela so tudi naprodaj.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo