Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Vse bo še dobro?

Francoski film o pravici do izbire o življenju in smrti

20. jan. 2022 | 11:30
Dark Theme

Sophie Marceau, ena najbolj razpoznanih francoskih igralk predvsem pri generaciji današnjih petdesetletnikov, ki so jo spoznali v vlogi Vic v filmski uspešnici Il tempo delle mele leta 1980, je tokrat Emmanuèle Berenheim. Pisateljica in scenaristka, ki je leta 2013 objavila avtobiografsko zgodbo, po kateri je François Ozon posnel film.

Emmanuelin oče André je pri petinosemdesetih letih namreč doživel kap, po kateri je paraliziran po desni strani telesa. Ko se v bolnišnici sooča z invalidnostjo, svojo hčerko prosi, naj mu pomaga končati življenje.

Emmanuele, ki je pripravljena na karkoli, da bi le lahko pomagala očetu, pa se poslednja želja zdi res prezahtevna. Z očetom je vselej imela zapleten odnos, kar je pustilo posledice na njeni osebnosti. A ker gre vendarle za osebo, na katero je zelo navezana in ki jo ima še vedno zelo rada, začne raziskovati vse razpoložljive možnosti.

Evtanazija je tudi v Franciji prepovedana, zato se obrne na organizacijo Pravica do dostojne smrti. André tako zadnje življenjsko obdobje preživi med poslednjimi sladkimi trenutki drobnih užitkov in upanjem na čimprejšnji konec trpljenja.

Film, ki je bil julija premierno predstavljen na festivalu v Cannesu, je seveda razmislek o evtanaziji in srhljivi odločitvi, ki jo mora posameznik vzeti na račun življenja ali smrti ...

È andato tutto bene

Francija, 2021

Režija: Francois Ozon

Igrajo: Sophie Marceau, Charlotte Rampling, André Dussollier

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava