Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Why You So Crazy

Skupini The Dandy Warhols se plošček ni posrečil

3. jan. 2019 | 22:21
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Najbrž ima le malokdo doma kako ploščo ameriškega benda The Dandy Warhols, skorajda vsi pa poznamo uspešnico Bohemian Like You. Komad je leta 2000 udaril kot strela z jasnega, pomagalo mu je tudi predvajanje po takrat vplivnem glasbenem televizijskem kanalu Mtv in to, da ga je znana telekomunikacijska družba izbrala za marsikateri reklamni spot. The Dandy Warhols so v petindvajsetletni glasbeni karieri izdali vsega skupaj deset albumov, ki pa še zdaleč niso želi uspeha hita Bohemian Like You. Ne da bi bili krivični, lahko trdimo, da je bend izdal nekatere zadovoljive ploščke, nekajkrat pa kar pošteno razočaral. Nova plošča Why You So Crazy ne spada med najboljše albume zasedbe, a niti med najslabše. Plošček bo izšel čez tri tedne, točneje 20. januarja, sestavlja pa ga dvanajst komadov.

Skupino The Dandy Warhol sta leta 1994 ustanovila pevec in kitarist Courtney Taylor-Taylor ter kitarist Peter Holmström. Danes stojita z njima na odru še basistka in pianistka Zia McCabe ter bobnar Brent DeBoer, ki je leta 1998 zamenjal bobnarja Erica Hedforda. Bend igra alternativni pop-rok, ki se je na začetku nagibal h garažnemu roku, danes pa se bolj ali manj uspešno približuje psihedelični pop glasbi. Nova plošča Why You So Crazy sledi temu glasbenemu kalupu, glavno zaslugo pri pisanju besedil in ustvarjanju glasbe pa ima tudi tokrat pevec in kitarist Courtney Taylor-Taylor. Album traja malo več kot štirideset minut, na njem pa le redko zaznamo posrečen komad. Plošček je izšel s pomočjo mlade kanadske neodvisne glasbene založbe Dine Alone Records.

Med boljše pesmi novega albuma spada nedvomno drugi single Be Alright, ki je sicer izšel že novembra lani. Gre za preprosto pop-rok koračnico, ki pa poslušalcu ostane v spominu. Mesec pred njo je zagledal luč prvi single Forever, ponoven dokaz, da se Taylor-Taylor in ostali »izgubljajo« v glasbenem eksperimentiranju, ki pa jim očitno ne leži.

Why You So Crazy

The Dandy Warhols

Garažni pop

Dine Alone Records/Caroline International, 2018

Ocena: ★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava