Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Z Dumbom sanje poletijo visoko

V italijanske in slovenske dvorane prihaja nov Burtonov film

ZDA |
28. mar. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Spet Tim Burton in spet njegova nezamenljiva režiserska roka, ki uspe ustvariti zgodbo velikih razsežnosti, v kateri se prepletata izrazita filozofija Walta Disneya in skoraj obrtniški slog, prežet z Burtonovo izjemno gotsko vizionarnostjo. Na velika platna italijanskih in slovenskih filmskih dvoran prihaja tako danes veličastna pustolovščina o življenju najbolj znanega slona na svetu. V italijanski različici je nosilno pesem zapela Tržičanka Elisa, ki je svoj glas posodila tudi eni od protagonistk.

Slonček Dumbo nas skoraj osemdeset let pozneje popelje v zgodbo velike klasike iz leta 1941, ki je gledalce že takrat učila, da je treba spoštovati raznolikost, ceniti družinske vrednote in seveda podpirati sanje, saj lahko samo tako poletijo visoko v nebo.

Burtonov film pripoveduje o cirkusu in Maxu Mediciju, lastniku velikega pisanega šotora, ki zaposli bivšo zvezdo, Holta Farriera ter njegove otroke Milly in Joeja, da skrbijo za novorojenega slončka. Dumba, tako je sivemu svetlookemu mladiču ime, zasmehujejo zaradi prevelikih ušes. Maxov cirkus se bori za preživetje in ko lastnik odkrije, da lahko Dumbo leti, to seveda s pridom izkoristi, da si povrne slavo in pri tem tudi čim bolje zasluži.

Še več, veliko odkritje privabi tudi podjetnika Vandeverja, ki zasluti, da mu lahko rilec malega slončka prinese posebno srečo in seveda mastne denarce. Vandever tako zaposli svojevrstnega debelokožca v svojem največjem zabavljaškem podjetju, Deželi sanj. Dumbo se tam povzdigne v višine s šarmantno in spektakularno cirkusantko Colette Marchant, vse dokler oče Holt ne odkrije, da se pod sijajno površino Dežele sanj skrivajo temačne skrivnosti in neizrekljiva hudobija ...

Na sinočnji podelitvi italijanskih filmskih nagrad David di Donatello so Bartonu podelili posebno nagrado za življenjsko delo. (Iga)

Dumbo

ZDA 2019

Režija: Tim Burton

Igrajo: Danny De Vito, Eva Green Colin Farrell in Michael Keaton

Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava