Petek, 19 april 2024
Iskanje

Želja po »pravi« družini

Ginevra Elkann je navdih za prvenec poiskala v osebnih spominih

2. jul. 2020 | 11:30
Dark Theme

Še en film, ki ga ponovno odprtje filmskih dvoran rešuje pozabe, ker je do danes zaživel le na spletnih portalih. To je zelo osebna zgodba štiridesetletne režiserke Ginevre Elkann, ki je s svojim prvencem pobrskala po družinskih spominih in na veliko platno izrisala vsakdan dveh bratov in mlajše sestre, Jeana, Sebastiana in Alme, ki so med seboj nadvse povezani. Njihov odnos jim pravzaprav zelo pomaga kljubovati družinskim težavam, saj so otroci ločenih staršev; mama živi buržujsko življenje v Parizu z drugim možem in otroki iz njunega novega zakona, oče pa v Rimu s spet novo ljubico. Zgodba, ki so jo premierno predstavili avgusta v Locarnu in konec novembra tudi v Turinu, je delno povzeta po resničnem življenju Johna, Lapa in Ginevre Elkann.

Začetek devetdesetih brata in sestrico mama pošlje za božične počitnice k očetu v Rim. Carlo se tako znajde s tremi otroki, ki jih bolj malo pozna, predvsem pa mu nikoli ne uspe, da bi se res izkazal v vlogi očeta. Že ob prihodu na rimsko letališče je jasno, da bodo italijanske počitnice posebne. Alma, Jean in Sebastiano so namreč oblečeni in odpravljeni za na sneg, nekonformistični oče pa jih v zanj tudi težkem ekonomskem trenutku odpelje na morje, ker ima tam zastonj hišo, v kateri dočakajo tudi novo leto.

Zgodbi sledimo iz Alminega zornega kota; se pravi iz pripovedi male romantične duše, ki bi dala vse zato, da bi še vsaj en dan svojega življenja preživela z mamo, očetom in bratoma, kot se dogaja pravim družinam. Pripovedi, ki izhaja iz avtobiografskih spominov, a se odpira univerzalni zgodbi, je Ginevra Elkann napisala s prijateljico Chiaro Barzini.

Magari je v Trstu od danes na sporedu v kinodvorani Ariston.

Magari

Italija, Francija 2019

Režija: Ginevra Elkann

Igrajo: Riccardo Scamarcio, Alba Rohrwacher, Celine Sallette in Brett Gelman

Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava