Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Pri Ad formandumu nameravajo prepoloviti število zaposlenih

18. sep. 2014 | 18:36
Dark Theme

Socialno podjetje Ad formandum je že dalj časa v stiski, zaposleni se že več let soočajo z varčevalnimi ukrepi, težave na sedežu pri Sv. Alojziju v Trstu ter kriza celotnega sektorja poklicnega izobraževanja pa so se medtem še povečale. Vodstvo Ad formanduma je zdaj na tem, da prepolovi število zaposlenih (z 18 na 9), ker denarja in perspektiv ni dovolj. Sindikalna pogajanja so prešla v drugo fazo, v sredo je bilo prvo srečanje na Deželi - med vodstvom Ad formanduma, sindikatom FLC-CGIL in predstavniki deželnega odborništva za delo in izobraževanje. Drugo in najverjetneje zadnje srečanje bo v torek, ko bo v jutranjih urah tudi sindikalna skupščina zaposlenih.
Del težav sega nazaj v leta Slovenskega zavoda za poklicno izobraževanje (SDZPI), ki je v drugi polovici prejšnjega desetletja utrpel izgubo in leta 2009 je vajeti zavoda, kateremu je grozilo zaprtje, prevzel Slovenski izobraževalni konzorcij (Slovik) iz Skupine KB 1909. Zavod se je preimenoval in ubral novo strategijo, a se težave niso končale. Zadnji dve leti so uslužbenci delali v okviru t. i. solidarnostne pogodbe, s katero je uprava preprečila odpuščanja. Pogodba je junija letos potekla in čeprav bi jo po zakonu lahko obnovili še za nadaljnji dve leti, tega niso storili. Tako direktor Massimiliano Iacono kot sindikalist Maurizio Battistutta (deželni referent sindikata delavcev izobraževalnega sektorja FLC-CGIL) pojasnjujeta, da za podaljšanje solidarnostne pogodbe ni bilo primernih pogojev. »Na ministrstvu za delo niso zagotovili sredstev za kritje plač uslužbencev, pravzaprav nam iz Rima še niso izplačali vsega za prejšnje obdobje,« pravi Iacono. Za uvedbo dopolnilne blagajne ni bilo soglasja med zaposlenimi, drugih poti ni.
»Z gostinsko šolo smo zelo zadovoljni, letošnje šolsko leto se je dobro začelo. V letu 2010-11 je bilo 60 vpisanih, letos jih je celo 141. Toda to ni dovolj, s to dejavnostjo ne moremo financirati vsega ostalega. Financirano izobraževanje predstavlja največji delež, komercialno izobraževanje (tečaji za podjetja) je zaradi nizkih cen žal marginalno. Odpuščati sploh ni prijetno, čudežev pa ne moremo delati. Do zadnjega bomo iskali primerno rešitev skupaj s sindikatom,« pravi Iacono.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava