Četrtek, 14 februar 2019
Iskanje

Brazilski narodni muzej zajel požar

3. sep. 2018 | 10:59
Dark Theme

V brazilskem narodnem muzeju v Rio de Janeiru je včeraj (v nedeljo) zvečer po lokalnem času izbruhnil požar, ki je po poročanju tamkajšnjih medijev uničil ali poškodoval večino muzejskih razstavnih predmetov. Ognjeni zublji so se razširili na skoraj vse dele zgodovinske stavbe. O morebitnih žrtvah ne poročajo. Ob izbruhu požara je bil muzej že zaprt. »To je tragedija za brazilsko kulturo,« je v odzivu dejal direktor zgodovinskega muzeja Paulo Knauss. Namestnik direktorja muzeja Luiz Fernando Dias Duterte je ob požaru dejal, da je globoko razočaran in zelo jezen. »Vsi zgodovinski arhivi, ki so bili shranjeni v srednjem delu zgradbe, so popolnoma uničeni. Tako je izginilo 200 let zgodovine,« je izpostavil.
Brazilski narodni muzej je najstarejši muzej v državi in je v sedanji obliki obstajal od leta 1892. Pred tem je bila stavba sedež portugalske kraljeve in kasneje brazilske cesarske družine. Muzej ima geološko, botanično, paleontološko in arheološko zbirko in velja za enega najpomembnejših razstavišč Južne Amerike. Poleg razstavnih predmetov iz regije muzej poseduje tudi egipčanske mumije, grške kipe in etruščanske artefakte.  Tam sta tudi najstarejši človeški fosil, najden na območju današnje Brazilije, in največji meteorit, ki so ga našli, težek 5,3 tone.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da mora v italijanskem parlamentu sedeti predstavnik slovenske manjšine?

9. feb. 2019 | 7:00
Da, v obeh vejah parlamenta
Da, a samo v senatu
Ne
Ne, je pa primerno, da se Slovencem olajša izvolitev svojega predstavnika
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo