Petek, 10 maj 2024
Iskanje

Knjižni sejem v znamenju »zamejskih« založb

23. nov. 2012 | 19:25
Dark Theme

V okviru 28. slovenskega knjižnega sejma, ki poteka ta teden, je včeraj potekala skupna predstavitev knjižnih novosti založb Novi Matjur, ZTT, Mladika in Goriške Mohorjeve družbe.

Alina Carli, ki skrbi za knjižne izdaje Zadruge Novi Matajur je v uvodnem nagovoru poudarila, da je letošnjo vsedržavno nagrado Città di Chiavari, ki je tudi edino priznanje v Italiji, namenjeno otroškim revijam, prejela revija Galeb. Žal pa je, kot še ugotavlja urednica, priznanje namenjeno »le« ilustracijam in naslovnici, saj je zaradi jezikovnih barier zgolj te strokovna žirija lahko tudi ocenila. Vsekakor pa gre za pomembno priznanje saj je namen nagrade, kot poudarjajo pobudniki pri združenju Associazione ligure letteratura giovanile »spodbujati, podpirati in ovrednotiti kvalitetne otroške revije. Prav ti pa so nameni in cilji, ki jih od samega začetka izhajanja zasleduje revija Galeb. Poleg osrednje predstavitve, ki je bila namenjena reviji Galeb, je Alina Carli predstavila še delo Nojevo pero (Lelja Rehar Saracin), ki je sprva kot podlistek izhajalo v Primorskem dnevniku ter knjigo Jem zdravo, živim zdravo, izdano v sodelovanju z ZTT. Martina Kafol je zaradi bogatega knjižnega programa, ki ga je ZTT pripravila v letošnjem letu, obiskovalce v Ljubljani povabila na ogled nove pregledne spletne strani založbe, ki je delo Mitje Tretjaka in na kateri se je mogoče seznaniti z vsemi novitetami te založbe. Predstavila je nekatere zadnja dela, Sosed o sosedu Branka Marušiča, ki se dotika slovensko-italijanskega sožitja ter delo Igorja Škamperleta in fotografa Igorja Mezgeca z naslovom Dotiki pokrajine.

Urednica založbe Mladika Nadia Roncelli je poudarila avtorje in tematike, ki so povezani s tržaškim prostorom, in med njimi izpostavila osemnajst esejev prof. Marije Pirjevec v knjigi Tržaški književni razgledi, kjer odstira »tržaški pogled« na srečevanje in sobivanje dveh literatur- kultur na obmejnem prostoru. Med novitetami je izpostavila še roman s sodobno tematiko Brez zime (Vilma Purič), delo Jožeta Horvata Navdih in besede, pesniško zbirko Odhod (David Bandelj), pretresljivo delo o moralnem in gospodarskem razkroju Slovenije od osamosvojitve dalje Vstani Slovenija, knjigo Marjana Pertota o slovenskih emigrantih prve generacije v Argentini z naslovom Lepa Vida ob srebrni reki, Peterlinov dnevnik (uredil Marij Maver), zbornik Živeti v krizi ter delo Eveline Umek Deklica in metulj z ilustracijami Gordane Schmidt.

Marija Češčut iz Goriške Mohorjeve družbe je udeležence srečanja kljub krizi, ki vlada tudi na področju založništva navdala s precejšnjo mero optimizma. »Kot predstavnica Goriške Mohorjeve družbe, ki je preživela vse krize vključno z najhujšim obdobjem fašizma, sem prepričana, da bomo preživeli tudi zadnjo, kajti brez kulture preživetje sploh ni mogoče,« so bile besede, s katerimi je Marija Češčut nagovorila občinstvo v Ljubljani. Nadaljevala je s predstavitvijo štirih knjig njihove že tradicionalne knjižne zbirke. Prvi v vrsti je bil predstavljen dobro poznan Koledar Goriške Mohorjeve družbe za leto 2013, med novitetami pa izpostavila pesniško izpoved Odselitev Tržačana Ivana Tavčarja, ki svoja dela izdaja v slovenskem, italijanskem in nemškem jeziku. Sledila je predstavitev novega vodnika po Gorici z naslovom Gorica njene zanimivosti in njen čas avtorice Marizie Petat, dela Jadranska oaza s katerim se avtorja (Florian Stefani, Danilo Sedmak) dotikata slovenskosti tržaškega »brega« od izliva Timave pa do Barkovelj in mladim namenjeno knjigo Skrivnost none Genovefe izpod peresa Doris Jarc.

Naj za zaključek še omenimo, da se omenjene založbe: Novi matjur, ZTT, Mladika in Goriška Mohorjeva družba tudi letos kot že tradicionalno predstavljajo na skupnem razstavnem prostoru, vstop na knjižni sejem pa je za vse obiskovalce brezplačen.

Robi Šabec

Več novic na www.primorski.eu

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava