Četrtek, 21 november 2019
Iskanje

Rast spletne prodaje v Sloveniji in na Hrvaškem

17. apr. 2017 | 16:54
Dark Theme

Tako v Sloveniji kot na Hrvaškem je moč opaziti izjemno povečanje pogostosti nakupovanja na spletu. Vsaj en spletni nakup je opravilo že devet od desetih uporabnikov interneta, a med državama obstajajo razlike v naklonjenosti tujim trgovcem ter s tem povezanimi načini plačil, kaže raziskava Shopper's Mind Slovenija, o kateri poroča Slovenska tiskovna agencija. Spletni trg je tako v Sloveniji kot na Hrvaškem v velikem porastu, saj pogostost spletnega nakupovanja iz leta v leto vztrajno narašča. V Sloveniji mesečno na spletu kupuje 37 odstotkov spletne populacije, vsaj eno izkušnjo s spletnim nakupovanjem ima devet od desetih uporabnikov spleta, so sporočili iz podjetja Ceneje. Zelo podobno podatki kažejo za sosednjo Hrvaško, a s pomembno razliko v deležu rednih mesečnih kupcev – tam jih je že skoraj polovica.
"Smo v obdobju hitre rasti nakupovanja na spletnih kanalih, potencial spletne trgovine v primerjavi z drugimi segmenti je izjemen. Podatki naše raziskave kažejo izjemno povečanje frekvence nakupovanja v tem prodajnem kanalu," je na nedavni konferenci o spletnem nakupovanju v regiji Ecommerce Day 2017 v Zagrebu pojasnil direktor podjetja Ceneje Darko Dujić. Pozornost so med drugim pritegnili podatki o nakupnih navadah z vidika plačilnih metod. V Sloveniji je zaradi dolge tradicije gotovinskega poslovanja z več kot 40 odstotki še vedno najbolj priljubljeno plačilo po povzetju, vendar elektronska plačila v zadnjih letih naraščajo. V letu 2016 se je s kreditno kartico zaključila petina nakupov. Med hrvaškimi spletnimi kupci je poleg plačila po povzetju na prvem mestu plačevanje z orodjem Paypal, s katerim se zaključi skoraj  tretjina nakupov. Razloge za to raziskovalci iščejo v naklonjenosti tamkajšnjih kupcev globalnim platformam, kot sta Ebay in Aliexpress.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo