Nedelja, 26 januar 2020
Iskanje

Angleška beseda leta 2019 je podnebni protest

Določil jo je slovar Collins, ki ima sedež v škotskem Glasgowu

London |
9. nov. 2019 | 9:25
Dark Theme

Slovar Collins, ki ima sedež v škotskem Glasgowu, je za letošnjo besedo leta razglasil podnebni protest. Ob razmahu podnebnih protestov po vsem svetu so pojasnili, da se je uporaba te besede letos v primerjavi z minuli leti postoterila.

Slovar besedo leta izbira na podlagi analiz spletnih strani, dnevnega tiska, revij in družbenih medijev ter ugotavlja, uporaba katerih besed v angleškem jeziku je najbolj skokovito narasla.

Podnebni protesti se povezujejo z globalnim gibanjem mladih proti podnebnim spremembam, ki ga je spodbudila 16-letna švedska aktivistka Greta Thunberg. Besedna zveza opisuje proteste, ko dijaki ali študenti namesto v šolo ali fakultete ter odrasli namesto v službo raje odidejo na proteste, na katerih zahtevajo učinkovitejše ukrepanje proti podnebnim spremembam.

Mladi aktivisti so v odzivu sporočili, da je izbor letošnje besede leta dokaz, da so njihova prizadevanja o večjemu osveščanju o podnebnih spremembah obrodila sadove.

Besedna zveza podnebni protest se je prvič dokumentirano pojavila leta 2015. Z njo so opisali množične proteste, ki so sovpadali s konferenco ZN ob pariškem podnebnem sporazumu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo