Četrtek, 21 november 2019
Iskanje

Angleška beseda leta 2019 je podnebni protest

Določil jo je slovar Collins, ki ima sedež v škotskem Glasgowu

London |
9. nov. 2019 | 9:25
Dark Theme

Slovar Collins, ki ima sedež v škotskem Glasgowu, je za letošnjo besedo leta razglasil podnebni protest. Ob razmahu podnebnih protestov po vsem svetu so pojasnili, da se je uporaba te besede letos v primerjavi z minuli leti postoterila.

Slovar besedo leta izbira na podlagi analiz spletnih strani, dnevnega tiska, revij in družbenih medijev ter ugotavlja, uporaba katerih besed v angleškem jeziku je najbolj skokovito narasla.

Podnebni protesti se povezujejo z globalnim gibanjem mladih proti podnebnim spremembam, ki ga je spodbudila 16-letna švedska aktivistka Greta Thunberg. Besedna zveza opisuje proteste, ko dijaki ali študenti namesto v šolo ali fakultete ter odrasli namesto v službo raje odidejo na proteste, na katerih zahtevajo učinkovitejše ukrepanje proti podnebnim spremembam.

Mladi aktivisti so v odzivu sporočili, da je izbor letošnje besede leta dokaz, da so njihova prizadevanja o večjemu osveščanju o podnebnih spremembah obrodila sadove.

Besedna zveza podnebni protest se je prvič dokumentirano pojavila leta 2015. Z njo so opisali množične proteste, ki so sovpadali s konferenco ZN ob pariškem podnebnem sporazumu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo