Četrtek, 11 julij 2024
Iskanje

Avstrijske oblasti ne bodo dopustile ustaških simbolov

Spominske manifestacije na Libuškem polju se prvič ne bo udeležila niti katoliška cerkev na avstrijskem Koroškem

17. maj. 2019 | 11:46
Dark Theme

Avstrijske oblasti so v zvezi s sobotno tradicionalno spominsko manifestacijo za hrvaške žrtve povojnih pobojev na Libuškem polju opozorile, da ne bodo dopustile nobenih ustaških simbolov. Dogajanje bo nadziralo 450 pripadnikov varnostnih sil, uporabljali bodo tudi helikopterje.

Letošnje spominske svečanosti se med drugim prvič ne bo udeležila niti katoliška cerkev na avstrijskem Koroškem, ki je zavrnila prošnjo hrvaške škofovske konference za mašo na Libuškem polju. Ocenili so namreč, da gre za »politično instrumentalizirano prireditev, del politično-nacionalnega rituala, ki služi za selektivno percepcijo in razlago zgodovine«. Predstavniki katoliške cerkve na avstrijskem Koroškem so izrazili mnenje, da prireditev na Libuškem polju škodi ugledu Cerkve, ki bi ji lahko očitali pomanjkanje distance do fašizma.

Avstrijske oblasti so lani zaradi ustaških simbolov pridržale in obsodile na pogojne kazni pet hrvaških državljanov, ki so poveličevali nacizem.

Avstrija letos prireditve ne obravnava več kot verski dogodek, pač pa kot zborovanje. Od 1. marca med drugim velja nova zakonodaja, ki prepoveduje simbole in zastave skrajnih organizacij, med katerimi so tudi hrvaški ustaši, ki jih povezujejo z nacizmom.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava