Sreda, 28 februar 2024
Iskanje

»Če je Jožef lep in jasen ...«

Lani je sneg na današnji dan pobelil naše kraje

FJK |
19. mar. 2019 | 16:40
Dark Theme

Hladna vremenska fronta je lani prešla naše kraje ravno na današnji dan, in sicer v dopoldanskih urah, medtem ko se je v popoldanskih urah vreme izboljšalo. Pojavljale so se padavine, meja sneženja je bila nekoliko nižja kot včeraj. Pobelilo je tudi del Kraške planote in nekatere višje predele na Goriškem, medtem ko se se letos na Krasu, za razliko od severnih predelov v deželi, prikazale le posamezne snežinke. Lani je bilo tudi povečini še nekoliko hladneje. V popoldanskih urah pa se je vreme izboljšalo in so se prikazali sončni žarki.

Današnjemu dnevu, prazniku svetega Jožefa, je v ljudskem izročilu posvečen marsikateri pregovor, ki je povezan z vremenom. Tako so naši predniki glede na vremensko dogajanje napovedovali nadaljni potek kmetijske sezone.

Tudi za letošnje leto se kmetom, če sodimo po ljudskem izročilu, ni treba bati, pravzaprav bi kazalo celo bolje kot lani, ko se je vreme izboljšalo šele v popoldanskih urah. »Če je Jožef lep in jasen, je dobre letine prerok glasen«, pravi namreč pregovor, drugi pa ga dopolnjuje, da »če je vreme lepo na Jožefovo, naj veselo bo srce kmetovo«.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava