Torek, 17 september 2019
Iskanje

Dušena govedina po provansalsko

62. recept naše kulinarične rubrike

16. mar. 2019 | 9:00
Dark Theme

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za elektronski ponatis kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.

Dušena govedina po provansalsko

Provansa je ena najlepših francoskih dežel, v notranjosti seveda, saj so obalo v bistvu pokvarili, ko so jo skoraj stoodstotno pozidali. Še pred dvajsetimi leti je bila tudi obala vredna obiska, danes pa je tam sam cement, tako približno kot na sredozemski obali Španije. Francozi imajo svoje sonarodnjake iz južne Francije za lenuhe, tako kot je pravzaprav povsod, vsi imamo nekako predsodke do južnjakov, v Italiji do Neapeljčanov in Kalabrijcev, v Sloveniji nekoč do »južnih bratov«, danes do državljanov »naše južne sosede«.

V bistvu pa si južnjaki znajo le bolje organizirati čas. To velja tudi za današnji recept, ki izhaja iz Provanse, ga pa lahko izkoristimo, ko imamo malo časa za kuhanje in moramo pripraviti nekaj, kar se kuha kar samo od sebe.

Ta recept, če ne bi predvideval tudi svinjine, bi lahko bil primeren tudi za judovsko sobotno kosilo, ko Judom vera prepoveduje vsako delo.

Za dušeno govedino po provansalsko potrebujemo:

1 kg cm debelo narezanih govejih zrezkov

lahko tudi od tršega kosa

5 dag slanine

2 korenčka

4 stroke česna

3 srednje čebule

manjši por

pol gomolja zelene

4 posušene paradižnike

2 lovorova lista

0,5 l paradižnikove salse

provansalske dišave (timijan, majaron, žajbelj)

peteršilj

limonino lupino

0,25 l belega vina

olivno olje

sol in poper

V ogreto lončeno posodo nalijemo olje, dno pa pokrijemo z na majhne kocke narezano slanino in z grobo sesekljano zelenjavo.

Na to zložimo goveje zrezke, ki jih potresemo z dišavnicami, solimo in popramo, med zrezke pa damo tudi strt česen, lovor in peteršilj. Posodo postavimo na ogenj, pri tem pa ne pozabimo, da jo moramo položiti na mrežico, sicer bo počila in pustimo, da se kuha 15 minut.

Ko je vse dobro razgreto, polijemo s paradižnikovo salso in z vinom, ki smo ga prej dobro segreli. Sedaj posodo lahko pokrijemo z aluminijasto folijo in s pokrovko in jo porinemo v pečico, segreto na 80-90 stopinj. Jed naj ostane v pečici najmanj 5 ur, še bolje če vso noč.

Po tem času posodo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. S hladne jedi odstranimo maščobo, ki se bo nabrala na vrhu in jo spet segrejemo v pečici.

Ko se govedina segreje, potresemo z naribano limonino lupinico, ki smo jo pomešali s poprom in sesekljanim česnom.

Zraven so krompirjev pire ali polenta, prileže se tudi krompir v kozici in, obvezno, zelena solata.

Dober tek!

Ivan Fischer

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

V katerem jeziku najraje prebirate knjige?

28. avg. 2019 | 17:38
V slovenščini
V italijanščini
V slovenščini in italijanščini
V drugih jezikih
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo