Sobota, 13 avgust 2022
Iskanje

Fundacija Narodni dom pridobila status pravne osebe

Naslednji korak bo sprememba 19. člena zaščitnega zakona, pojasnjuje predsednik fundacije Rado Race

Trst |
12. dec. 2020 | 18:43
Dark Theme

Fundacija Narodni dom je pridobila status pravne osebe. To je bil eden izmed nujnih korakov po ustanovitvi subjekta, da bo ta lahko prevzel lastništvo poslopja na tržaški Ul. Filzi, kot je navedeno v memorandumu o soglasju glede vrnitve Narodnega doma, ki je bil podpisan 13. julija letos in v katerem je opisan postopek prenosa lastništva Fabianijeve palače.

»Sredi septembra smo zaprosili za priznanje statusa pravne osebe,« pove Rado Race, predsednik Fundacije Narodni dom, ki je bila ustanovljena letošnjega 8. julija. Po vložitvi prošnje je imela tržaška prefektura, ki je pristojna za vodenje tega postopka, 120 dni časa za priznanje pravne osebnosti.

Prejšnji teden je italijanska država imenovala svojega predstavnika v upravnem odboru Fundacije Narodni dom: to je Enrico Roccatagliata, vodja kabineta tržaškega prefekta in vladnega komisarja Valeria Valentija, kot smo že poročali.

Naslednji korak na vidiku je sprememba 19. člena zakona št. 38 iz leta 2001, t. i. zaščitnega zakona. V sedanji formulaciji namreč ne predvideva brezplačnega prenosa lastništva stavbe na fundacijo: da bi se to lahko zgodilo, ga bo treba spremeniti.

Več v jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava