Nedelja, 02 oktober 2022
Iskanje

Gazprom prekinil dobavo plina Latviji

Ta teden je tudi občutno zmanjšal dobavo plina v Nemčijo prek plinovoda Severni tok

Rusija |
30. jul. 2022 | 12:48
Dark Theme

Ruski energetski velikan Gazprom je danes prekinil dobavo plina Latviji. To baltsko državo je namreč v objavi na družbenem omrežju Telegram obtožil, da je kršila pogoje sklenjene pogodbe.»Gazprom je danes ustavil dobavo plina Latviji ... zaradi kršenja določil« pogodbe o nakupu, je na Telegramu zapisalo podjetje. Katere pogoje naj bi Latvija kršila, Gazprom ni pojasnil.

Do odločitve prihaja dan zatem, ko je Latvija prek podjetja Latvijas Gaze sporočila, da znova kupuje ruski plin, zanj pa plačuje v evrih.

Marca je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal, da bodo države, ki jih Moskva označi za neprijateljske, za plin morale plačevati v rubljih. Šlo je za odziv na zamrznitev ruskega premoženja v drugih državah.

Ker niso želele plačevati v rubljih, je Rusija že ustavila dobavo plina Poljski, Bolgariji, Finski, Nizozemski in Danski. Tudi Latvija, Estonija in Litva so zavrnile zahtevo po plačilu plina v rubljih.

Sredi julija je latvijski parlament izglasoval tudi popolno prepoved uvoza ruskega plina prek Gazproma od 1. januarja prihodnje leto.

V zadnjem času se krepijo napetosti med Moskvo in zahodnimi državami zaradi ruske vojne v Ukrajini, na katero so EU in ZDA odgovorile s sankcijami. Gazprom je ta teden drastično zmanjšal dobavo plina v Nemčijo prek plinovoda Severni tok na okoli 20 odstotkov kapacitete, čemur naj bi botrovale tehnične težave. Evropa trdi, da gre za izkoriščanje energetskih trgov za politični pritisk.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava