Nedelja, 19 maj 2024
Iskanje

Kljub vdoru množice v Kapitol kongres potrdil Bidnovo zmago

V sredo popoldan je množica Trumpovih privržencev vdrla v kongresno palačo

7. jan. 2021 | 11:08
Dark Theme

Ameriški kongres je danes v nadaljevanju zasedanja, ki je bilo v sredo za nekaj časa prekinjeno zaradi vdora privržencev predsednika Donalda Trumpa v Kapitol, potrdil zmago demokrata Joeja Bidna za predsednika ZDA in Kamale Harris za podpredsednico. S tem je končan postopek potrjevanja izida volitev. Biden bo prisegel 20. januarja.

Volilne izide predsedniških volitev 3. novembra lani so sredi decembra že potrdili elektorji. Biden je osvojil 306 elektorskih glasov, Trump pa 232. V skladu z ameriško ustavo sta se morala nato na skupnem zasedanju sestati oba domova kongresa, ki sta še enkrat preštela elektorske glasove. Izide je razglasil podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je predsedoval zasedanju.

Podpredsednik Mike Pence in predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi (ANSA)
Podpredsednik Mike Pence in predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi (ANSA)

Nekaj republikancev v predstavniškem domu in senatu je sicer vložilo ugovora na izide v Pensilvaniji in Arizoni, a sta ju oba domova zavrnila.

Demokrat Joe Biden bo tako lahko 20. januarja prisegel kot 46. predsednik ZDA. Podpredsedniški položaj bo zasedla temnopolta Kamala Harris, ki bo prva ženska na tem položaju.

Zasedanje je sicer v sredo za več ur prekinil vdor Trumpovih podpornikov v kongresno palačo. Po umiritvi razmer in izpraznitvi poslopja se je zasedanje nadaljevalo vso noč.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava