Nedelja, 23 februar 2020
Iskanje

Koroški pisatelj slovenskih korenin Peter Handke Nobelov nagrajenec za literaturo 2019

Nobelovo nagrado za literaturo za leto 2018 je prejela poljska pisateljica Olga Tokarczuk, nagrajenka Vilenice 2013

10. okt. 2019 | 13:14
Dark Theme

Koroški pisatelj slovenskih korenin Peter Handke je Nobelov nagrajenec za literaturo 2019. Nobelovo nagrado za literaturo za leto 2018 pa je prejela poljska pisateljica Olga Tokarczuk.

Koroški pisatelj slovenskih korenin Peter Handke Nobelov nagrajenec za literaturo 2019

Olga Tokarczuk je bila nagrajenka Vilenice 2013, Peter Handke pa je bil nagrajenec Vilenice 1987.

Švedska akademija je v utemeljitvi nagrade, ki jo je prejel Peter Handke, zapisala, da mu jo namenja za »vplivno delo, ki z jezikovno iznajdljivostjo raziskuje obrobje in specifičnost človekove izkušnje«. Handke se je rodil leta 1942 v Grebinju na Koroškem kot sin Slovenke in avstrijskega Korošca.

Ustvaril je veliko število del v različnih žanrih in se po drugi svetovni vojni uveljavil kot eden najvplivnejših pisateljev v Evropi. Njegova bibliografija vsebuje romane, eseje, dramska dela in scenarije. Piše tudi aktualnopolitične literarne refleksije in se ukvarja s prevajanjem, med drugim je prevedel dela slovenskih pisateljev v nemščino.

Olgi Tokarczuk je Švedska akademija dodelila Nobelovo nagrado za literaturo 2018 za »narativno imaginacijo, ki z enciklopedično strastjo predstavlja prestopanje meja kot obliko življenja«. Pisateljica Olga Tokarczuk (1962) se je rodila v Sulechowu v Dolnji Šleziji. Njena starša sta bila učitelja, oče je deloval tudi kot knjižničar. Tako je že v mladosti prebrala domala vse knjige, ki so ji križale pot.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo