Četrtek, 13 junij 2024
Iskanje

Ladja z domnevno spornim tovorom priplula v Koper

Del vojaškega materiala naj bi raztovorili v Kopru, del orožja pa naj bi ostal na ladji

Koper |
23. maj. 2024 | 15:27
Dark Theme

Ladja Borkum, na kateri naj bi bilo po trditvah nekaterih propalestinskih organizacij tudi orožje za Izrael, je davi priplula v Luko Koper. TV Slovenija je danes poročala, da naj bi del vojaškega materiala raztovorili v Kopru in prepeljali na Češko, del orožja pa naj bi ostal na ladji. Protestniki so sicer zahtevali, naj se ladji prepreči vplutje, Levica pa je od oblasti želela, da preverijo, kaj je dejansko na krovu.

Da ladja prevaža orožje za Izrael, so maja zatrdile španske propalestinske organizacije, po navedbah katerih naj bi šlo za 20 ton raketnih motorjev, 12,5 ton raket z eksplozivnimi naboji, 1500 kg eksplozivnih materialov in 740 kg topovskih izstrelkov.

TV Slovenija je danes poročala, da naj bi del vojaškega materiala raztovorili v Kopru in prepeljali na Češko, del orožja pa naj bi ostal na ladji. Ta tovor naj bi po prvotni napovedi odplul nazaj v Cartageno v Španiji, vendar so opoldne spremenili cilj, tako da naj bi ladja odplula v Marghero pri Benetkah, je še poročala TV Slovenija.

Ladja je zaradi pozivov k preiskavi ladje sredi maja sicer že spremenila pot in se denimo ni ustavila v španski Cartageni. Nato se je usmerila proti Luki Koper, kamor je danes tudi vplula.

Pred tem so se sicer zvrstili pozivi protestnikov, med njimi Gibanja za pravice Palestincev, naj Slovenija to prepreči. A ministrstvo za infrastrukturo je že v ponedeljek javilo, da ladja izpolnjuje pogoje za vplutje, kar pomeni, da ji tega uprava za pomorstvo ne more prepovedati. Po informacijah slovenske vlade je sicer domnevno sporni tovor namenjen na Češko, kar je pred dnevi zatrdila tudi španska vlada.

V Levici so kljub temu v torek na vlado naslovili pobudo, naj Slovenija preveri točnost španskih navedb, sproži ustrezne postopke preverjanja tovora in prepreči morebitno tovorjenje kakršnegakoli orožja v državo Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava