Sreda, 05 oktober 2022
Iskanje

Liga hoče nadzor na slovenski meji

Poziv deželnih svetnikov je podpisal tudi Slovenec Danilo Slokar - »Je provokacija, bom motiviral,« pravi

Trst |
1. nov. 2019 | 7:25
Dark Theme

22 deželnih svetnikov poziva vlado Furlanije - Julijske krajine, naj od italijanske vlade zahteva vse možne ukrepe proti nezakonitemu prečkanju meje, tudi »prekinitev prostega pretoka na severovzhodni meji«. Pobuda nosi naslov Zamrznitev Zakonika o schengenskih mejah na severovzhodni meji, pod njo je podpisan tudi slovenski svetnik stranke Liga Danilo Slokar.

»Schengena ne bo nihče ukinil, to je provokacija,« pravi Slokar. Poziv je podpisal, ker je »zvest stranki«. Pri tem dodaja, da se je že pogovoril s slovenskim generalnim konzulom v Trstu Vojkom Volkom, svoje stališče pa bo dodatno motiviral med razpravo v deželnem svetu. Kot pravi, se zaveda, da kontrole na meji ne bi bile dober ukrep, a poziv je vseeno podpisal, ker je bilo treba opozoriti na neukrepanje italijanske vlade. »To je napad na italijansko vlado, ne na Slovenijo,« pojasnjuje.

Deželni svetnik Slovenske skupnosti Igor Gabrovec pa je poziv Lige ocenil kot »najslabši in verjetno tudi najmanj učinkovit odgovor na problem nezakonitih migrantov«.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava