Petek, 03 februar 2023
Iskanje

»Na vratih SKGZ je skoraj že bil napis zaprto«

Rudi Pavšič o svoji knjigi Izbral sem srednjo pot

Gorica |
4. maj. 2020 | 18:38
Dark Theme

Rudi Pavšič je levičar, knjiga, ki jo je napisal z Marjanom Žiberno pa nosi naslov Izbral sem srednjo pot (ZTT, za zdaj le v elektronski obliki na www.biblos.si). Levičarstvo po srednji poti torej, v kateri dolgoletni predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze predstavlja svoje poglede na dogajanja v slovenski manjšini od svojega vzpona na vrh manjšinske krovne organizacije (pisalo se je leto 1997) praktično do danes. O vsem tem govori tudi v intervjuju za Primorski dnevnik.

Pavšič začenja svojo knjigo z napori za reševanje Primorskega dnevnika pred finančnim polomom in z ustanovitvijo časopisne zadruge, predsednik SKGZ je postal v času, ko je manjšinska krovna organizacija realno tvegala sesutje, ko so se nekateri v slovenski manjšini že veselili napisa na vhodnih vratih v Ul. Sv. Frančiška v Trstu »SKGZ – zaprto za vedno«. Dolgoletni predsednik SKGZ piše tudi o sodelovanju s Svetom slovenskih organizacij in z njunima predsednikoma Sergijem Pahorjem in Walterjem Bandljem, manj naklonjeno pa o Dragu Štoki, s katerim ni dobro shajal. V knjigi je precej osebnih izpovedi, med drugim, kako so avtorju leta 1996 odkrili raka.

Celoten intervju preberite v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku: digitalna izdaja je brezplačno na voljo na tej povezavi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava