Ponedeljek, 04 december 2023
Iskanje

Napolitano ima pri srcu jezikovne manjšine

Nekdanji predsednik republike se je spet včlanil v senatno skupino Avtonomij

Rim |
20. okt. 2022 | 10:35
Dark Theme

Predsednik republike Sergio Mattarella je pričel posvetovanja za novo italijansko vlado. Predsednik se je najprej po telefonu pogovarjal z dosmrtnim senatorjem Giorgiom Napolitanom, ki zaradi visoke starosti in krhkega zdravja ni mogel na Kvirinal. Napolitano se je ponovno včlanil v parlamentarno skupino Avtonomij, kar priča o njegovi pozornosti do jezikovnih manjšin in avtonomij.

Poleg dveh senatorjev Južnotirolske ljudske stranke (SVP) so v tej senatni skupini levosredinska senatorja iz Trenta in Bocna – Pietro Patton in Luigi Spagnolli – ter dosmrtna senatorka Elena Cattaneo. V skupini ni več Pier Ferdinanda Casinija, ki se je tokrat priključil Demokratski stranki. Dolgoletnega parlamentarca je DS v sklopu levosredinske koalicije kandidirala v večinskem volilnem okrožju v Bologni, kjer je premagal Vittoria Sgarbija. Na septembrskih volitvah ni kandidiral Gianclaudio Bressa, ki je bil nosilni steber skupine Avtonomij, v sklopu katere je namenjal tudi veliko pozornost slovenski manjšini.

V poslanski zbornici so v okviru mešane skupine ustanovili podskupino jezikovnih manjšin, v kateri so Franco Manes iz Doline Aoste ter Južna Tirolca Manfred Shullian in Renate Gebhard, medtem ko se njun kolega Dieter Steger vanjo se še ni vpisal.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava