Ponedeljek, 20 maj 2024
Iskanje

Nekaznovani umor Mirana in Ilarie

Na srečanju ob 27-letnici zločina v Mogadišu tudi slovenski novinar Niki Filipović

20. mar. 2021 | 10:02
Dark Theme

Še pred pravico hočemo resnico. To je bila vezna nit včerajšnjega srečanja novinarskega združenja Articolo 21 o umoru v Mogadišu Ilarie Alpi in Mirana Hrovatina, ki je 27 let po zločinu (danes je obletnica njune smrti) še vedno zavit v meglo, izvajalci in naročniki so neznani in torej na prostosti. Na edinem dosedanjem procesu so zaradi umora v Italiji na 26 let zaporne kazni svoj čas po krivem obsodili Somalijca Hashija Omara Hassanija, izkazalo se je, da je nedolžen, nihče pa mu ne bo vrnil skoraj 17 let, ki jih je nedolžen preživel v zaporu.

Po oprostilni sodbi Hassanija je rimsko tožilstvo trikrat zahtevalo zaustavitev in torej arhiviranje kazenskega postopka, trikrat je sodnik za prehodne preiskave to zahtevo zavrnil. To je naredil na zahtevo odvetnikov družine Alpi in hkrati na pritisk novinarskih kolegov umorjenih ter novinarskega sindikata FNSI.

Slovenski tržaški novinar Niki Filipovič je na srečanju na daljavo prijatelja snemalca Mirana Hrovatina opisal kot mojstra filmske kamere in kot človeka, ki ga je pri poklicu gnala velika radovednost. »Družbena omrežja so to radovednost danes postavila na stranski tir«, je obžaloval Filipović, ki je izpostavil, da mora novinarstvo spet pridobiti izgubljeno verodostojnost. Žrtev v Mogadišu se je spomnila tudi slovenska senatorka Tatjana Rojc.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava