Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Ničta izoterma spet nad višino 2000 metrov

Sneg se v nižjih gorskih predelih tali, na Trbižu in v Kranjski gori so danes namerili skoraj 10 stopinj Celzija

FJK |
28. feb. 2024 | 16:02
Dark Theme

Radiosonda iz Rivolta pri Vidmu je danes opoldne na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila temperaturo +4,4 stopinje Celzija, ničto izotermo pa na višini 2177 metrov. Temperatura za dobrih 5 stopinj Celzija presega dolgoletno normalnost, ničta izoterma pa je za kakih 700 metrov višja. Zadnjič je ničta izoterma presegala višino 2000 metrov 19. februarja, nato se je ozračje nekoliko ohladilo.

V gorskem svetu so bile danes čez dan temperature povsod nad ničlo, kar za višje gorske predele, ki so bogato obloženi s snegom, za zdaj niti ne predstavlja večje težave. Sneg pa se je naglo talil v nižjih gorskih predelih, denimo na Trbižu ali v Kranjski gori, kjer se je živo srebro približevalo +10 stopinjam Celzija.

Otoplitev, ki je bila dopoldne najbolj občutna na Tržaškem, se je medtem razširila še na druge predele dežele FJK. Na Goriškem je meteorološka opazovalnica deželne agencije za okolje Arpa povečini namerila temperature od 17 do 18 stopinj Celzija, na Kraški planoti pa le kakšno stopinjo manj. Gre za zelo visoke temperature v februarju, ki močno odstopajo od dolgoletnega povprečja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava