Nedelja, 25 februar 2024
Iskanje

O zastopanosti Slovencev v novem zakonu

Massimiliano Fedriga si ni premislil in še upa, da bo parlament manjšini zagotovil predstavništvo

Trst |
11. maj. 2019 | 19:14
Dark Theme

Predsednik deželne vlade Furlanije Julijske krajine Massimiliano Fedriga si ni premislil in še vedno upa, da bo slovenska manjšina imela zagotovljen sedež v italijanskem parlamentu. Na očitek, da se ni oglasil, ko je ta teden poslanska zbornica sprejemala dopolnila k volilnemu zakonu in potrdila predlog o zmanjšanju števila parlamentarcev, pa odgovarja, da se manjšini lahko zagotovi predstavništvo z novim volilnim zakonom.

Prav tako stališče je v petkovem Primorskem dnevniku izrazil vodja senatorjev Gibanja petih zvezd (G5Z) Stefano Patuanelli.

A kljub temu sta na včerajšnji novinarski konferenci v Trstu poslanka Debora Serracchiani in senatorka Tatjana Rojc, obe iz vrst Demokratske stranke, obtožili Ligo, da je snedla besedo. Očitek je letel zlasti na Fedrigo.

»Stališče Demokratske stranke je presenetljivo, saj v svojo ustavno reformo, ki je bila nato zavrnjena na referendumu, niso vključili zajamčene zastopanosti Slovencev,« vrača Fedriga. »Kako to, da se za zajamčeni mandat zavzemajo šele zdaj, ko so v opoziciji? Ljudi imajo za norca.«

Več v jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava