Torek, 05 december 2023
Iskanje

Od jasli na Krasu do predsednika republike

Portret Tržačana Stefana Patuanellija, glavnega pogajalca za oblikovanje nove vlade

Trst |
24. avg. 2019 | 10:32
Dark Theme

K predsedniku republike Sergiu Mattarelli je Stefano Patuanelli v četrtek šel v temni obleki, beli srajci in sinji kravati. »V občinski svet je prihajal v majičkah, recimo z napisom superman. Po mojem se zdaj ne počuti sproščeno, ko si mora nadeti kravato,« pravi Iztok Furlanič, ki je s Patuanellijem sedel v tržaškem občinskem svetu v petletju 2011-2016.

45-letnemu očetu treh otrok se je vsakdan spremenil na mah. Še pred tremi leti se je ukvarjal s prostorskim načrtom v Trstu. Po izobrazbi je inženir, z odliko je diplomiral na tržaški univerzi. Zdaj je sredi pogajanj za sestavo nove italijanske vlade. Kot vodja senatorjev Gibanja petih zvezd plete pogovore z Demokratsko stranko. Prvi sestanek med delegacijama je bil včeraj.

»Nazadnje sem ga videl lani poleti in mi je povedal, da zaradi vseh obveznosti, ki mu jemljejo čas, še najbolj pogreša tek,« pravi Furlanič. Patuanelli je bil košarkar, potem strasten tekač, leta 2007 se je uvrstil na 14. mesto na tržaškem polmaratonu. Njegov takratni čas 1h17'34" je za rekreativca izjemen dosežek. Leta 2005 je bil v Ljubljani 81. med skoraj 2000 polmaratonci.

Slovencem je bil vedno naklonjen, pravi Igor Svab, ki je prav tako sedel z njim v občinskem svetu. »Spomnim se, da je podpiral predlog o slovenskih jaslih na Krasu.« Tako Svab kot Furlanič sta bila v županovi koaliciji, ki jo je Patuanelli kritiziral iz opozicije. »Ni bil demagog. Vedno je utemeljil, zakaj se ne strinja. Samo pohvalno se lahko izrazim o njem,« pravi Svab, »umirjen, pošten.«

Celotni portret objavljamo v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava