Nedelja, 28 november 2021
Iskanje

Po povečanju kapitala bodo izplačevali dividende

Intervju z Michelo Del Piero, predsednico Čedajske banke Civibank

Čedad |
25. avg. 2021 | 7:20
Dark Theme

Čedajska banka Civibank ima za seboj pestro pomlad, med katero se je preoblikovala v delniško družbo ter obenem v družbo v javno korist (it. società benefit). Tretji korak revolucionarnega leta 2021 pa bančni zavod uresničuje v teh tednih, saj si je banka zadala cilj, da poveča osnovni kapital, ki trenutno znaša okoli 300 milijonov evrov, za 50 milijonov evrov (pravzaprav 49.976.595,75 evra). Od 2. avgusta do 14. septembra imajo delničarji banke možnost, da prednostno kupijo delnice po ceni 5,27 evra za delnico. Za vsakih pet delnic, ki jih člani že imajo, imajo pravico, da kupijo tri nove delnice in tako pripomorejo k dvigu kapitala. Slovenskim delničarjem bo jutri (v četrtek, 26. junija) ob 18. uri v Kulturnem domu v Gorici naveden postopek orisala predsednica Civibanka Michela Del Piero, ki smo jo zmotili za intervju pred jutrišnjo (četrtkovo) skupščino.

Po spomladanskem preoblikovanju v delniško družbo in družbo v javno korist ste zdaj zagnali operacijo povečanja osnovnega kapitala. Nam lahko pojasnite, čemu ta korak?

Operacije so vse povezane in v skladu s strateškim planom razvoja bančnega zavoda. Po eni strani smo razširili bančno vplivno območje. Več let se oziramo tudi na Veneto, kjer smo lani poleti odprli novo poslovalnico v Vicenzi, julija letos v Montebelluni, do konca leta pa bomo prisotni tudi v Padovi. Gre za kraje, v kateri je industrija razvita in kjer cenijo prisotnost bančnega zavoda, kakršen je nas, predvsem potem ko so ostali brez tamkajšnjih ljudskih bank. Po drugi strani pa je v teku notranja reorganizacija banke, zaradi katere namenjamo več sredstev v avtomatizacijo, digitalizacijo in organizacijo dela. Naj sicer pojasnim, da je človek glavni adut naše banke, nikoli ne bomo delali le s stroji. Pomembno pa je okrepiti poslovalnice tudi z digitalnega vidika. Premoženje pa večamo tudi s samofinanciranjem.

Poslovalnica banke Civibank na Verdijevem korzu v Gorici (BUMBACA)
Poslovalnica banke Civibank na Verdijevem korzu v Gorici (BUMBACA)

Pri povečanju osnovnega kapitala ste najprej hoteli vključiti člane, ki bodo do 14. septembra lahko prednostno kupili nove delnice.

Tako je. Najlepše bi bilo, ko bi zdajšnji člani kupili vse nove delnice, kar bi pomenilo, da vsi verjamejo v ta postopek. Jasno pa je tudi, da vsi tega ne bodo storili, saj se zavedamo, da od njih zahtevamo določen napor v nelahkem obdobju. Upamo, da kdor lahko, bo navezanost na banko pokazal tudi z nakupom delnic. Kdor zdaj ni pripravljen na ta korak, bo lahko v prihodnjih mesecih ocenil naše delo in bo imel novo priložnost čez tri leta. Naj spomnim, da članom ponujamo delnice po 5,27 evra na delnico, kar je odlična cena glede na trenutno vrednost banke.

Vaš strateški plan predvideva realizacijo čistega dobička 12 milijonov evrov do konca letošnjega leta, potem ko ste v prvih šestih mesecih leta zabeležili 5,2 milijona evrov dobička, kar je pomemben rezultat, glede na to, da je npr. lani v istem obdobju dobiček znašal 2,1 milijona evrov, v celem letu pa 6,8 milijona evrov, letni dobiček pa je leta 2019 znašal 2,7 milijona evrov. Če se ne motim, bi radi leta 2023 dosegli 14 milijonov evrov dobička. Ali to pomeni, da boste delničarjem spet izplačevali dividende?

Tako je, računamo, da bomo od prihodnjega leta spet izplačevali dividende. Rezultati so izredni. Takih izidov še nismo beležili v zadnjih letih. Naj še pojasnim, da izhaja dobiček iz glavnega, značilnega poslovanja banke, ne pa iz kakih izrednih ali finančnih premikov. To dokazuje, da je rezultat stabilen. Do dobička pa ni prišlo naključno, a po letih, ko smo poslovali, reorganizirali in odpravili več nedobičkonosnih kreditov. Zavedamo se, da so morali tudi člani marsikaj žrtvovati, saj nismo izplačevali dividend. Danes pa žanjemo sadove tega dela.

Pogovor z Michelo Del Piero si lahko v celoti preberete v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Želel/a bi, da vlada državljanski socialni dohodek (it. reddito di cittadinanza):

13. nov. 2021 | 6:00
Obdrži
Obdrži, toda v spremenjeni obliki
Ukine
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo