Torek, 23 april 2024
Iskanje

Ponoči bomo urine kazalce premaknili za eno uro nazaj

Pridobili bomo uro spanja

28. okt. 2023 | 17:05
Dark Theme

Danes ponoči oz. v nedeljo bomo ob 3. uri urine kazalce spet premaknili eno uro nazaj. Premik na zimski čas nam bo prinesel uro več spanja.

Sonce bo jutri v Trstu vzšlo ob 6.39, zašlo pa ob 16.58, dan pa bo trajal 10 ur in 19 minut.

Evropski parlament je pred štirimi leti in pol sicer sprejel stališče o odpravi premikanja ure že v letu 2021, kljub polemikam pa je evropska komisija odločila, da bo premikanje ure trajalo vsaj še do leta 2026.

Namen premikanja ure na poletni čas je bil, da bi luči prižgali kasneje v dnevu in tako bolje izkoristili dnevno svetlobo, s tem pa prihranili energijo. Zaradi ukrepa naj bi bilo manj prometnih nesreč in kriminala, pa tudi gospodarstvo naj bi čutilo pozitivne učinke. Nasprotniki ukrepa pa izpostavljajo, da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi, slabša njihovo razpoloženje in zdravje.

Evropska komisija je leta 2019 sicer že predlagala ukinitev premikanja ure že z letom 2021, odločitev o tem, kateri čas bodo uveljavile, pa prepustila državam članicam. Zaradi razhajanj držav glede tega, ali želijo uveljaviti zimski ali letni čas, pa je predlog zaenkrat obtičal na Svetu EU.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava