Nedelja, 16 junij 2024
Iskanje

»Preden govoriš, nauči se italijanščine!«

Te besede je senator Bratov Italije Franco Zaffini zabrusil južnotirolski predstavnici Julii Unterberger

Rim |
29. maj. 2024 | 11:59
Dark Theme

»Preden govoriš, nauči se italijanščine.« Tako je senator Bratov Italije Franco Zaffini med včerajšnjim popoldanskim zasedanjem senatne skupščine zabrusil južnotirolski kolegici Julii Unterberger, ki je zaradi tega upravičeno protestirala pri predsedniku senata Ignaziu La Russi. Zastopnici Južnotirolske ljudske stranke (SVP) je predsednik pojasnil, da ni slišal Zaffinijevega »opozorila«, ker če bi ga, bi ustrezno ukrepal.

La Russa je vsekakor obljubil, da bo poslušal magnetogram seje, ki je bila namenjena obravnavi ustavnega zakona, ki uvaja direktno izvolitev predsednika vlade (t.i. premierat). »Desnica je s tem znova pokazala svoj pravi obraz, ki ni ravno spoštljiv do jezikovnih manjšin,« je poudarila senatorka, ki se je že večkrat vpletla v polemiko s stranko Giorgie Meloni.

Političarka iz Merana, ki je kritična do omenjene ustavne reforme, ni ravno navdušena, da je njena stranka na bocenski pokrajinski ravni sklenila zavezništvo z nemško in italijansko desnico. Solidarnost ji je izrekel senator stranke Živa Italija Enrico Borghi, od nacionalističnega vzklika se je ogradila tudi senatorka desne sredine Michaela Biancofiore. Sicer je v isti sapi napadla Borghija, češ da se stranka Mattea Renzija ni nikoli zavzemala za jezikovne manjšine. Biancofiore se ima za pripadnico italijanske manjšine na Južnem Tirolskem.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava