Torek, 07 februar 2023
Iskanje

»Predsednica ni bila samo odvetnica Melanie Trump«

Il Manifesto začenja v slovenščini članek o Nataši Pirc Musar

15. nov. 2022 | 11:04
Dark Theme

Italijanski vsedržavni mediji so novico o izvolitvi Nataše Pirc Musar za prvo predsednico Slovenije objavili predvsem v spletnih izdajah. Vsi so tako ali drugače poročali, da je predsednica kot odvetnica svoj čas zagovarjala Melanio Trump, kar je bilo izpostavljeno tudi naslovih spletnih novic o slovenskih predsedniških volitvah.

Dnevnik Il Manifesto, kot vedno, plava proti toku in kritično ocenjuje pisanje glavnine italijanskih časopisov, ki so namenili pozornost le ženi Donalda Trumpa, dejansko pa spregledali, da je bila Nataša Pirc Musar vedno v prvi vrsti, ko je šlo za zaščito človekovih pravic v Sloveniji. Novinarka Marinella Salvi, ki začenja članek v slovenščini z besedo »čestitke«, piše tudi o tekmecu Pirc Musarjeve Anžetu Logarju, ki ga sicer ne omenja poimensko, večkrat pa citira Janeza Janšo. Omenja tudi »naravovarstvenika« Roberta Goloba in njegov stavek, da bi morebitna Logarjeva zmaga vrnila Slovenijo v »temne čase«.

Il Manifesto tudi navaja napoved slovenske predsednice, da ne bo nemo spremljala potek dogajanj, da torej ne bo nevtralna, temveč da se bo oglasila vsakič, ko bo smatrala za potrebno. Italijanski dnevnik izpostavlja njeno obljubo, da se bo zavzemala za pravice starejših, država pa se mora po njenem bolj potruditi ter ustvariti pogoje, da bodo mladi ostali v Sloveniji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava