Sobota, 27 maj 2023
Iskanje

»Predsednik Mattarella, hvala za vse«

Slovenska senatorka Tatjana Rojc ocenjuje sedemletni mandat državnega poglavarja

Rim |
23. jan. 2022 | 8:00
Dark Theme

»Sergio Mattarella je predsednik, ki je v tem zelo težkem obdobju povezoval državljane. Tudi Slovenci v Italiji mu marsikaj dolgujemo,« pravi v intervjuju v današnjem Primorskem dnevniku senatorka Tatjana Rojc. Slovenska manjšina mu je lahko hvaležna ne samo zaradi tržaškega Narodnega doma, temveč tudi zaradi splošne pozornosti, ki jo je od izvolitve leta 2015 izkazoval naši skupnosti.

Senatorka Rojc se spominja, kako se je Mattarella takoj odzval vabilu našega dnevnika za prispevek v praznični prilogi ob 75-letnici izhajanja časopisa. Bila je presenečena, kako odločno je italijanski predsednik (mandat mu zapade 3.2.) stalno izpostavljal vrnitev Narodnega doma in potrebo po spremembi zaščitnega zakona za slovensko manjšino, kar sta vlada in parlament tudi naredila.

»Prav je, da poudarjamo pomen poklonov v Bazovici, a včasih pozabljamo, da brez Narodnega doma se to ne bi zgodilo. Nihče ni pričakoval, da bo Mattarella omenil Narodni dom tudi na poslovilnem srečanju z veleposlaniki na kvirinalu. Skratka, veliko prijetnih presenečenj,« v intervjuju izpostavlja senatorka Rojc. Z Mattarello se je zadnjič srečala pred nedavnim v Novi Gorici in Gorici, kjer je skupaj s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem podprl skupno Evropsko prestolnico kulture 2025.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava