Torek, 23 april 2024
Iskanje

Pri Postojni večje izlitje gnojevke

Policija vodi predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja ter povzročitev splošne nevarnosti pri gradbeni dejavnosti

20. feb. 2024 | 15:52
Dark Theme

Operativno komunikacijski center Policijske uprave Koper je bil v nedeljo okrog 18. ure obveščen o izlitju večje količine gnojevke na območju Studenca pri Postojni.

Policijske in kriminalisti so z ogledom kraja ugotovili, da je iz večjega betonskega zbiralnika v okolje iztekla večja količina gnojevke. Včeraj je bil na kraju opravljen ogled, na širšem območju razlitja pa odvzeti vzorci vode in zemljine, ki bodo v nadaljevanju predmet forenzičnih preiskav.

Policija vozi predkazenski postopek zaradi suma storitve uradno pregonjljivega kaznivega dejanja obremenjevanje in uničevanje okolja ter povzročitev splošne nevarnosti pri gradbeni dejavnosti.

Policija v tej zvezi sodeluje tudi z različnimi inšpekcijskimi službami in regijskim štabom civilne zaščite, ki izvaja nujne ukrepe za preprečevanje nadaljnega onesnaženja okolja in voda. O ugotovitvah kriminalistične preiskave bo obveščeno Okrožno državno tožilstvo v Kopru, so sporočili iz koprske policijske uprave.

Obveščamo vas, da je bil Operativno komunikacijski center Policijske uprave Koper, v nedeljo, 18. 2. 2024 ob 18.08 obveščen o izlitju večje količine gnojevke na območju Studenca pri Postojni.

Onesnaženje zaradi izlitja gnojnice, do katerega je prišlo na kmetijskem obratu v Studencu pri Postojni, se počasi pomika proti reki Pivki in Postojnski jami. Kot je za STA povedal predsednik Ribiške družine Postojna Martin Miklavec, je poleg v celoti onesnaženega potoka Korotan onesnažena še struga reke Nanoščice v dolžini štiri kilometre.

V potoku Korotan je onesnaženje pomorilo ves živelj, za Nanoščico pa v ribiški družini še ne znajo povedati, saj je voda zelo mrzla in se ribe zato držijo pri dnu struge. Več bo jasnega v naslednjih dneh, sedaj pa lahko le nadzirajo dogajanje in pobirajo poginule ribe.

Na Inštitutu za raziskovanje krasa, ki opravlja meritve v reki Pivki pred Postojnsko jamo, pričakujejo, da bo onesnaženje jamski sistem doseglo v roku dneva ali dveh. Kot je danes za STA povedal mikrobiolog Janez Mulec, onesnaženja žal ne morejo preprečiti, dobrodošle pa bodo obilnejše padavine, ki ga bodo razredčile.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava