Petek, 13 december 2019
Iskanje

Primorska matični domovini ni bila »vrnjena«, pač pa »priključena«

V državem zboru izglasovali spremembo imena praznika, ki ga v Sloveniji praznujejo 15. septembra

Komen |
17. apr. 2019 | 14:08
Dark Theme

Državni praznik dneva vrnitve Primorske k matični domovini, ki ga v Sloveniji praznujejo 15. septembra, na dan uveljavitve pariške mirovne pogodbe, se bo odslej imenoval praznik priključitve Primorske k matični domovini. Včeraj so namreč slovenski poslanci z 38 glasovi za in 32 proti izglasovali spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih.

Predlog za spremembo so v državni zbor vložili poslanke in poslanci koalicije in Levice, prvopodpisani je Matjaž Nemec iz vrst Slovenskih demokratov. V obrazložitvi so navedli, da je omenjeni praznik globoko zasidran v zavest ljudi in da se je na Primorskem vedno praznovalo »priključitev«, ne pa »vrnitve« Primorske. Predlog spremembe je podprla tudi vlada.

Nemec je na seji državnega zbora poudaril, da predlog zaobjema več desetletno hotenje Primork in Primorcev, da ta dan dobi »svoje pravo poimenovanje, s tem pa svojo polno identiteto«.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako ste letos olepšali dom pred prazniki?

13. dec. 2019 | 18:32
Z božičnim drevescem in jaslicami
Samo z drevescem
Samo z jaslicami
Dom okrasim, a ne z drevescem niti z jaslicami
Doma ne okrasim
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo