Torek, 19 oktober 2021
Iskanje

Puigdemonta aretirali na Sardiniji

Bivši katalonski predsednik bi se bil moral srečati z deželnim predsednikom Solinasom in sardinskimi avtonomisti

24. sep. 2021 | 9:56
Dark Theme

Italijanska policija je v četrtek, 23. septembra, zvečer na letališču v Algheru aretirala bivšega predsednika Katalonije in evropskega poslanca Carlesa Puigdemonta. To je storila na podlagi evropskega zapornega naloga, ki so ga izdale španske oblasti zaradi obtožb kaznivih dejanj proti javni državni varnosti in redu. Puigdemont je v Alghero (Alguer), mesto, kjer prebiva katalonska manjšina na Sardiniji, prišel, da bi se udeležil tamkajšnjega festivala katalonske kulture in se sestal s predstavniki sardinskih avtonomistov ter s predsednikom deželne vlade Christianom Solinasom. Bivšega katalonskega predsednika so prepeljali v zapor v Sassari, kjer bi morali sodniki v kratkem odločiti, ali ga izročiti Španiji ali ne.

Protesti zaradi aretacije Puigdemonta (ANSA)
Protesti zaradi aretacije Puigdemonta (ANSA)

Puigdemont je v izgnanstvu živel od 30. oktobra 2017, potem ko je špansko tožilstvo izdalo zanj in druge člane takratne katalonske vlade zaporni nalog pod obtožbo upora zaradi organiziranja referenduma o neodvisnosti 1. oktobra tistega leta. Špansko vrhovno sodišče je tisti nalog kmalu umaknilo, leta 2018 pa je bil izdan nov evropski zaporni nalog: Puigdemonta so takrat aretirali v Nemčiji, a ga kmalu zatem izpustili, tamkajšnje sodišče pa je zavrnilo izročitev Španiji. Potem je bivši predsednik živel v Belgiji, leta 2019 pa je bil izvoljen v evropski parlament, kar pa Španija ne priznava. Evropski parlament je sprva potrdil Puigdemontovo poslansko imuniteto, marca letos pa mu jo je odvzel, julija pa je sodišče Evropske unije zavrnilo njegovo zahtevo po zamrznitvi te odločitve.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Podpirate razpustitev neofašistične stranke Forza nuova?

13. okt. 2021 | 15:23
Da
Ne
Ni pravi čas za take ukrepe
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo