Petek, 27 januar 2023
Iskanje

S kaktusi do rešitve problema plastičnih odpadkov?

V Mehiki iz rastlin razvili novo vrsto biorazgradljive plastike

Mehika |
12. avg. 2019 | 10:27
Dark Theme

Mehiška znanstvenica Sandra Pascoe je iz kaktusa opuncija razvila novo vrsto biorazgradljive plastike, ki bi lahko vsaj delno prispevala k reševanju problema plastičnih odpadkov.

Sandra Pascoe, ki je razvila novo obliko biorazgradljive plastike, deluje na univerzi Atemajac Valley v mestu Gudalajara v zvezni državi Jalisco. V Jaliscu bo z letom 2020 začela veljati prepoved uporabe vseh plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, ki jih ni mogoče reciklirati.

Sandra Pascoe pravi, da kašo, pridobljeno iz kaktusa opuncija, precedijo, da dobijo sok, ki ga nato uporabijo pri izdelavi biorazgradljive plastike. Soku dodajo nestrupene aditive ter pridobljeni material raztegnejo, da dobijo pole. Te nato pobarvajo in pregibajo ter tako oblikujejo različne vrste pakiranja.

Po besedah Sandre Pascoe se namenoma osredotočajo na plastične izdelke, ki nimajo dolge življenjske dobe, kot je embalaža. Hkrati je povedala, da bo njen novi material, ki je sicer še v fazi testiranja, le kaplja v morje v boju proti onesnaževanju s plastiko. Glede na stanje v proizvodnji industrijske plastike in čas, ki je potreben za proizvodnjo novega materiala, bodo za konkretne spremembe potrebne drugače strategije recikliranja plastike, je še dodala Sandra Pascoe.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava