Torek, 23 april 2024
Iskanje

Slovenija in Italija v skupini držav zmernih inovatork

Lestvica inovacijskih kazalnikov Evropske komisije

6. jul. 2023 | 16:53
Dark Theme

Slovenija in Italija sta na 13. oz. 15. mestu lestvice inovacijskih kazalnikov Evropske komisije in s tem v skupini držav zmernih inovatork. Države članice in njihove regije sicer kljub krizam izboljšujejo inovacijsko uspešnost, piše v poročilu o inovacijski uspešnosti za leto 2023, ki so ga danes objavili v Bruslju.

Države članice se v poročilu na podlagi svoji rezultatov uvrščajo v štiri skupine uspešnosti: vodilne inovatorke, močne inovatorke, zmerne inovatorke in nastajajoče inovatorke. Glede na najnovejše podatke se na vrh najbolj inovativnih držav po novem uvršča Danska. Švedska je tako padla na drugo mesto, sledijo Finska, Belgija in Nizozemska. Skupino močnih inovatork začenja Avstrija. Tik za njo je Nemčija, nato pa Luksemburg, Irska, Ciper in Francija. Vse te države ležijo nad povprečjem EU.

Slovenija in Italija se v skupino zmernih inovatork uvrščata skupaj z Estonijo, Češko, Španijo, Malto, Portugalsko, Litvo, Grčijo in Madžarsko. Nastajajoče inovatorke pa so Hrvaška, Slovaška, Poljska, Latvija, Bolgarija in Romunija. Komisija je relativne prednosti in slabosti nacionalnih inovacijskih sistemov ocenila na podlagi 32 kazalnikov, ki so v poročilu razvrščeni v 12 »inovacijskih razsežnosti«.

V povprečju se je v EU med letoma 2016 in 2023 inovacijska uspešnost povečala za 8,5 odstotka, so izračunali v Bruslju.

Najbolj inovativna evropska država po teh podatkih ostaja nečlanica EU Švica. V svetovni primerjavi pa se EU uvršča za Južno Korejo, Kanado, ZDA in Avstralijo. Takoj za EU sta Japonska in Kitajska, ki sta v zadnjih letih na tem področju močno zaostali.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava