Torek, 05 december 2023
Iskanje

»Trenutek je ugoden, da pritisnemo na plin za zastopstvo v parlamentu«

Ekskluzivni intervju s predsednikom Slovenije Borutom Pahorjem

Trst |
4. dec. 2022 | 7:00
Dark Theme

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ocenjuje, da je trenutek pravšnji za zagotovljeno slovensko politično zastopstvo v rimskem parlamentu. O tem je med drugim spregovoril v intervjuju, ki smo ga z njim včeraj opravili v tržaškem uredništvu Primorskega dnevnika.

V ponedeljek se boste v Rimu srečali z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello, pred kratkim ste bili na Hrvaškem pri kolegu Zoranu Milanoviću, prihodnji teden prihaja v Ljubljano avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen. Skratka, mandat zaključujete s sosedi, nas pa zanimajo predvsem odnosi med Slovenijo in Italijo. Kako jih ocenjujete?

Najprej naj rečem, da v več kot tridesetih letih obstoja samostojne Slovenije nismo imeli hkrati z vsemi štirimi sosednimi državami tako dobrih, prijateljskih, naklonjenih in iskrenih odnosov, kot jih imamo zdaj. To seveda ne pomeni, da ni problemov in odprtih vprašanj, se pa rešujejo v naklonjeni atmosferi, v iskanju dobrega, pametnega in vzajemnega kompromisa.

Kar se tiče Italije, v ponedeljek se bom mudil pri Mattarelli na poslovilnem obisku. Lahko razumete iz več razlogov, zakaj mi je to posebej pri srcu. Z njim sva navezala poseben odnos, ki ga težko opišem. Gre za izjemno medsebojno zaupanje. Midva nisva prijatelja v smislu, da bi se pogovarjala o zelo osebnih stvareh, sva pa se pripravljena pogovarjati zelo osebno o zelo političnih stvareh. To ni mogoče doseči pri vsakem in na tak način. Zakaj je to nama uspelo, si bo vsak poskušal še nekaj časa razlagati. To zaupanje, da se bo vse končalo dobro, v tem primeru je, obstaja. Tako da se veselim ponedeljkovega obiska, ki bo tudi delovne narave. Še zadnjič kot predsednik republike ga bom povprašal o njegovih možnostih, da bi nekoliko bolj potisnil ta vlak sprememb, ki zadevajo volilno reformo in iskanje poti, da pridemo do stalnega zastopstva za Slovence v Italiji.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor med intervjujem v uredništvu Primorskega dnevnika (FOTODAMJ@N)
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor med intervjujem v uredništvu Primorskega dnevnika (FOTODAMJ@N)

Prepričali smo se, da se je med vami in predsednikom Mattarello vzpostavila neka posebna kemija. Po vaši oceni lahko še pričakujemo neke premike italijanske države v odnosu do Bazovice in bazoviških junakov? Kakšen Narodni dom pa si vi želite?

Popoldan 13. julija, ko sem se iz Bazovice in Trsta vračal proti Ljubljani, sem imel dober občutek, da se je zgodilo nekaj prelomnega in pomembnega, vedoč, da so bili in vedno bodo nekateri dvomi, pomisleki in kritike glede tega, kar je bilo storjeno. Ta dober občutek me do danes ni prevaral. Vse, kar smo naredili, se je splačalo, vse je bilo vredno. Zdaj pa je treba pogledati naprej. Narodni dom je vrnjen, pomembno dejanje simboličnega priznavanja zgodovinskih bolečin je bilo narejeno, vse to v vzajemnem duhu. Zdaj je stvar tudi na obeh krovnih organizacijah in na vseh, ki skrbijo za razvoj slovenske skupnosti, tudi matične in italijanske države, da Narodni dom izpolni visoka pričakovanja.

Tam je zdaj prostor, ki je lahko materialna podlaga za številne aktivnosti, ki lahko ohranijo slovensko skupnost živo. Razumem, da ni lahko, zdaj pa so ti pogoji dani. Gremo naprej, glavno vprašanje zdaj je zastopstvo v italijanskem parlamentu, je pa cela vrsta drugih vprašanj, začenši s tem, kako naj skupnost ostane živa in živahna ter zainteresirana za svojo identiteto in razvoj. Mislim, da možnosti tukaj so, na prihodnost gledam z zaupanjem. Nikoli ni bilo tako v redu, kot je ta hip. Ne smemo pa zaspati na lovorikah, saj moramo iti naprej zelo ambiciozno.

Celoten intervju v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava