Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

V gorah bo ob koncu tedna že poletje

Večji del tedna bo minil pod vplivom zmernih atlantskih tokov, od sobote pa bo z anticiklonom pritekal občutno toplejši zrak

FJK |
2. apr. 2024 | 18:11
Dark Theme

Večji del tekočega tedna bo minil pod vplivom zmernih atlantskih tokov in občasnih delnih krepitev zračnega tlaka. Proti koncu tedna pa se bo občutno okrepil subtropski anticiklon, s katerim bo proti nam pritekal zlasti v višinah za ta čas zelo topel zrak. Otoplilo se bo povsod, nekoliko manj ob morju, ker bo morski veter čez dan hladil obalo.

Ozračje bo v prihodnjih dneh iz dneva v dan postopno bolj stanovitno. Danes in jutri bo vpliv vlažnega atlantskega zraka še občasno nekoliko večji, zato bo občasno več oblakov in spremenljivosti. Popoldne bodo ponekod lahko nastale posamezne krajevne plohe ali nevihte, ki bodo jutri nekoliko manj verjetne.

V četrtek bo občasno nekaj več oblačnosti, možnost za krajevne plohe se bo še zmanjšala. Nekoliko topleje bo.

Od petka bo več dni prevladovalo sončno vreme z občasno zmerno oblačnostjo. V petek bodo najvišje dnevne temperature v nižinah presegale 20 stopinj Celzija, ob morju bo kakšna stopinja Celzija manj.

V soboto in nedeljo bo povečini sončno z morebitno občasno koprenasto oblačnostjo. Živo srebro bo še dodatno poskočilo. Najvišje dnevne temperature se bodo v nižinah približale 25 stopinjam Celzija, ob morju bodo ob morskem vetru do okrog 20 stopinj Celzija. Zelo toplo bo v gorah, kjer bo zadišalo celo po poletju. Ničta izoterma se bo že v nedeljo približala nadmorski višini okrog 4000 metrov.

Povečini sončno in še nekoliko topleje bo, kot kaže, v ponedeljek. Otoplitev bo najbolj izrazita v višjih slojih ozračja. Zračni sloj na višini okrog 1500 metrov se bo od nedelje po zdajšnjih izračunih segrel nad +10 stopinj Celzija, v ponedeljek pa se bo temperatura na tej višini predvidoma dotaknila +14 stopinj Celzija. Gre po dolgoletnih povprečjih za temperaturo, ki je normalna v začetku julija. Sledilo naj bi v naslednjih dneh prehodno poslabšanje z ohladitvijo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava