Petek, 27 januar 2023
Iskanje

V Nemčiji že prihodnje leto brez plastičnih vrečk

Kršitev prepovedi bi lahko podjetje stala do 100.000 evrov

Berlin |
11. sep. 2019 | 10:02
Dark Theme

Nemčija namerava prihodnje leto prepovedati plastične vrečke za enkratno uporabo in se tako pridružiti svetovnemu boju proti onesnaževanju. Trgovci ne bodo več smeli ponujati niti vrečk, ki naj bi bile biološko razgradljive ali izdelane iz obnovljivih virov, še vedno pa bodo v trgovinah na voljo tanke vrečke na oddelkih za sadje in zelenjavo. »To prepoved želi večina Nemcev,« je ob predstavitvi iniciative povedala nemška ministrica za okolje Svenja Schulze.

Kršitev prepovedi, ki naj bi v veljavo stopila v prvi polovici prihodnjega leta, bi lahko podjetje stala do 100.000 evrov, je razkril časnik Bild. Napovedan ukrep je sicer le eden v vrsti ukrepov, ki so jih nemške oblasti začele v boju zoper plastiko uvajati leta 2016. Tedaj je vlada izdala poziv trgovcem, da se prostovoljno zavežejo k ukinitvi ponudbe brezplačnih plastičnih vrečk.

Povprečen Nemec je leta 2016 porabil 64 plastičnih vrečk na leto, zdaj pa jih le še 24, je pojasnilo nemško okoljsko ministrstvo. Nemčija tako na tem področju beleži boljše rezultate kot EU. Bruselj si je namreč za cilj zastavil, da se uporaba plastičnih vrečk do leta 2025 zmanjša na 40 na prebivalca EU.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava