Četrtek, 01 december 2022
Iskanje

V prihodnjih urah hladna vremenska fronta

Pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, zapihala bo burja, temperatura bo padla

FJK |
11. mar. 2019 | 9:17
Dark Theme

Prebudili smo se povečini s sončnim ali zmerno oblačnim in umirjenim vremenom ter ob za ta čas kar visokih temperaturah. Toda že v prihodnjih urah se bo udejanjil kratkotrajen, toda izrazit preobrat.

Naše kraje bo dosegla atlantska višinska dolina s hladno fronto, za katero bo prehodno pritekal hladnejši zrak. Dogajanje bo v prihodnjih urah pestro in živahno. Del vremenske fronte bo namreč obrobno prešel tudi naše kraje. Ker so temperaturne razlike med sedanjim obstoječim zrakom in prihajajočim velike, se bo občutno povečala nestanovitnost. Ponekod se bodo prehodno pojavljale občasne padavine, možne bodo plohe in nevihte. Zapihala bo burja, za vremensko fronto bo pritekal občutno hladnejši zrak. Ozračje se bo v višjih slojih v povprečju ohladilo za kakih 7 stopinj Celzija. Še opolnoči je radiosonda iz Rivolta na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila +2,4 stopinje Celzija. Opolnoči bo temperatura na isti višini padla pod -4 stopinje Celzija. Prizemna ohladitev pa bo nekoliko občutnejša. Zvečer bo živo srebro ob morju padlo pod 10 stopinj Celzija, na Goriškem do okrog 5 stopinj Celzija, na Kraški planoti pa pod 5 stopinj Celzija. Občutek mraza bo tudi povečevala burja. Ni izključeno, da se bo popoldne proti koncu padavin ponekod v najvišjih predelih Kraške planote, denimo v Gročani, lahko prehodno prikazala tudi kakšna snežinka.

Vremenska fronta bo že v nočnih urah zapustila naše kraje. Jutri bo vreme sončno in spet prijetno, namerili bomo sicer kakšno stopinjo Celzija manj kot v preteklih dneh, toda ne bo večjega mraza.

V sredo pa pričakujemo novo prehodno poslabšanje, ki bo podobno jutrišnjemu.

Sledilo bo nekaj dni ob prevladujoči vremenski stanovitnosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava