Sreda, 27 september 2023
Iskanje

V Turčiji najverjetneje drugi krog

Oba glavna kandidata za predsednika Turčije verjameta v zmago

15. maj. 2023 | 10:36
Dark Theme

V Turčiji, kjer se po nedeljskih predsedniških volitvah najverjetneje obeta drugi krog, sta oba glavna kandidata prepričana v zmago. Predsednik Recep Tayyip Erdogan je po skoraj 99 odstotkih preštetih glasovnic zbral 49,35 odstotka, opozicijski kandidat Kemal Kilicdaroglu pa 45,06 odstotka glasov, poroča državna tiskovna agencija Anadolu.

Če noben od kandidatov v prvem krogu ni zbral več kot 50 odstotkov glasov, bodo Turki o predsedniku odločali v drugem krogu 28. maja.

Erdogan je kmalu po polnoči stopil pred množico podpornikov, zbranih pred štabom njegove stranke AKP v Ankari, in se zmagoslavno razglasil za pripravljenega voditi državo še naslednjih pet let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Iskreno verjamem, da bomo tudi v prihodnjih petih letih služili našim ljudem,» je dejal 69-letni turški voditelj in požel bučen aplavz.

Opozicija je medtem sprva izrazila nekaj dvomov o verodostojnosti štetja glasovnic in trdila, da je v prednosti, vendar je nato 74-letni Kilicdaroglu ob nagovoru podpornikom in novinarjem danes dejal, da se zdi drugi krog neizogiben.

»Če nas narod pošlje v drugi krog, bomo zagotovo zmagali. Volja za spremembe v družbi je večja od 50 odstotkov,» je dejal.

Ob Erdoganu in Kilicdarogluju, kandidatu raznolikega opozicijskega zavezništva šestih strank, se je za predsedniški položaj potegoval tudi kandidat ultranacionalističnega zavezništva ATA Sinan Ogan. Dobil naj bi okoli 5,2 odstotka glasov, njegova podpora enemu od preostalih kandidatov v verjetnem drugem krogu pa bi lahko predstavljala ključ do zmage.

Več kot 60 milijonov turških volivcev je v nedeljo volilo tudi nov parlament. Za poslanske sedeže se je potegovalo 24 strank in 151 neodvisnih kandidatov.

Zadnji podatki turške agencije Anadolu kažejo, da je zavezništvo pod vodstvom Erdoganove stranke AKP prejelo 49,31 odstotka glasov, opozicijsko zavezništvo pod vodstvom Kilicdaroglujeve stranke CHP je doseglo 35,18 odstotka, na tretje mesto pa se je s približno 10 odstotki glasov uvrstilo Zavezništvo za delo in svobodo, ki združuje več levih strank in prokurdsko stranko HDP.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava